ТРИУМФАЛНИТЕ АРКИ – ПРОСЛАВА И ВЕЛИЧИЕ

София през 1879 година, в дясно е Шареният мост, днес Лъвов мост. – Фото „Lost Bulgaria" България“

Лъвов мост оказва се въобще не е случайно място. Там на 17 юни 1945 г. е издигната Триумфална арка за посрещането на завръщащите се последни части на Първа българска армия от Втората световна война. Точно тук са посрещани и важните гости на града през годините назад. Този площад е бил нещо като порта на града. На практика арката от юни 1945 г. е последното издигане на такова съоръжение на площада. Преди това под такива специално изграждани арки са минавали наскоро венчалата се царска двойка – княз Фердинанд и княгиня Мария-Луиза, младоженците цар Борис и царица Йоанна Савойска, германският кайзер Вилхелм II и австро-унгарският кайзер Карл.

Арките са били нещо като полувоенни съоръжения, които са ползвани и за тържествени събития, но и за военни цели – посрещане на победоносните войски. Това са основно представителни конструкции, които се строят специално за определено тържествено събитие и по точно определен повод. Има различни арки, през годините са издигани и постоянни, и временни, като постоянните понякога са по-временни и от самите временни. Арката е вид венец, който е изграден също от тухли или дърво, под него се минава свободно и тържествено. На арките обикновено има и надписи, указващи даденото тържествено събитие.

Арки са били изграждани на Лъвов мост също и за посрещането на сръбския крал Петър през 1904 г. Мястото е било важно и доста натоварено кръстовище през годините. Преди построяването му през 1889 г. ту,к се е намирал известният Шарен мост. Днес Лъвов мост преминава над Владайската река и е разположен на кръстовището на съвременните бул. „Мария Луиза“ и бул. „Сливница“, като свързва Централната ж.п.-гара и Централната автогара в столицата с центъра на града. Мостът е една от забележителностите на града, както е и символ на столичния район Сердика. В непосредствена близост до моста и кръстовището се намира и едноименният площад Лъвов мост.

Историята на „Шарен мост“, днес Лъвов мост, се свързва с името на богатия софийски турчин Халил Сали Ефенди. Сред шопите станал известен като „шашавия Халил“. Една реколта се случила много добра и сред шопите бързо се разчуло, че Халил купува слама. Селяните започнали да се надпреварват, кой да му донесе повече. Халил никого не върнал, а честно, макар и евтино, плащал на всеки. На въпроса, защо му е толкова слама, турчинът спокойно отговарял, че „времето продава сламата“. На следващата година реколтата не била толкова добра и селяните пак идвали при Халил – но този път, за да си купят по някоя кола слама. И Халил продавал – естествено, с печалба.

За да докаже на шопите, че изобщо не е „шашав“, съградил мост. От едната му страна стоял надпис: „С време продадох, мост създадох“, а от другата поръчал на каменоделците да изпишат върху камък едно нравоучение от Корана: „Където няма мост – съгради мост. Където няма чешма – съгради чешма“. В духа изцяло на турската архитектурна традиция мостът бил нашарен с червени и жълти линии, откъдето идва и името му „Шарен мост“. Днес тези надписи не са съхранени.

 

Лъвов мост е построен в памет на четиримата софийски книжари. Това  е едно от местата в София, натоварени с много транспортен трафик днес, но и с много история. Малцина знаят, че малко преди Освобождението в София са обесени четирима софийски книжари. Петият Никола Вардев, се спасил по чудо.

В местността „Капана”, близо до дюкяна си, е обесен книжарят Стоян Недялков Табаков. На вратата на книжарницата, край пътя, е обесен бистричанинът Никола Крушкин-Чолакът. Книжарят Георги Стоицев увисва на бесилото точно на „Шарен мост”– от там очаквали руските войски, а техния сътрудник Кироелянинът пък обесили на Конски пазар. Четирите лъва на Лъвов мост днес символизират именно тези четирима обесени българи.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в-к „България Сега“ в София

>

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here