Българика, Виванов и Соня Мембреньо представиха България на Фестивала на Културите в Маунт Проспект

Традиционният Фестивал на Културите се проведе от 27-ми до 29-ти Август в чикагското предградие Маунт Проспект. В него участие за втори път взеха танцова формация “Виванов” и школа по народни танци “Българика”. Тази година те имаха и сериозно подкрепление в лицето на певицата Соня Мембреньо, която изпълни няколко български песни, с които бързо успя да вдигне публиката на крака.
Както обикновено, в началото всички нации които са представени в Маунт Проспект направиха парад, в който развяваха своите знамена и дефилираха с разнообразни традиционни носии. Личаха държави като Полша, Беларус, Индия, Южна Корея, Украйна, Сърбия, Мексико и много други, но българската група се отличаваше със своята пъстрота и многочисленост.

В началото, кметът на Маунт Проспект държа кратка реч, в която поздрави всички участници и даде старт на празненствата. По програма, българските представители бяха едни от първите които трябваше да излязат на сцена, и те определено не разочароваха. Още с първият танц който изиграха – Ръченица, танцова формация “Виванов” успяха рязко да вдигнат настроението на присъстващите и обраха овациите на публиката. Последваха песни в изпълнение на Соня Мембреньо, които бързо накараха публиката, сред които имаше и немалко българи, да се хване на хоро. Следващи на сцената излязоха детска група “Българика”, които за радост на своите родители и преподаватели, изпълниха по безупречен начин Джиновско хоро.
За високият градус на настроението продължиха да се грижат и танцьорите от танцова група “Българика”, които със своята Копаница взривиха публиката за пореден път.
Българската част от програмата на фестивала приключи със един затрогващ, изпълнен по феноменален начин Пирински танц, с който танцова формация “Виванов” остави всички присъстващи без дъх.


Заслужава да се отбележи, че освен на сцената, българската общност беше представена и кулинарно, като българската сладкарница “Аманте” бе един от участниците които презентираха магията на своята национална кухня. Излишно е да споменем, че пред техния щанд имаше най-много желаещи да опитат от вкусотиите които предлагат.

Въпреки, че това бе едва третото издание на Фестивала на Културите в Маунт Проспект, той се превръща в едно прекрасно организирано събитие на което имаме възможност да запознаем както американските си приятели, така и всички останали общности, с нашият бит и култура. Вярваме, че Българика и Виванов ще продължат да ни представят достойно и на още много други подобни събития, като всички ние ще се гордеем както с техните изпълнения, така и с българският дух който всеки един от нас носи в сърцето си.

Николай Шопов
за в. “България Сега”
Фотограф: Владислав Ангелов

>

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here