Откриха бюст-паметник на Мара Бунева в Благоевград

По повод 118 години от Илинденско – Преображенското въстание в градската градина на Благоевград бе открит бюст-паметник на Мара Бунева. Това е първият паметник в България на легендарната героиня. Идеята е на потомката на Мара Бунева – Ана-Мария Бунева, която живее дълги години в Чикаго. Инициативата за паметника бе подкрепена от ВМРО и братство „Хайдути“. Скулптурата е дело на Александър Хайтов, а каменоделската част на Димитър Антов.
В двора на църквата „Въведение Богородично“ бе отслужена панихида за загиналите герои за свободата на България от отец Николай.
По главната улица в Благоевград премина шествие с участието на Национално дружество „Традиция“. То стигна до площад „Македония“, където в знак на признателност бяха положени венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев.
В събитието участваха кметът на Благоевград Илко Стоянов, областният управител Николай Шушков, евродепутатът Ангел Джамбазки, представители на общинската администрация и общинския съвет, културни институции и граждани, както и членове на общинската структура на ВМРО – Благоевград и на други политически партии.
Бригадно командване – Благоевград, с командир полковник Митко Балтов, дадоха почетен караул, по повод навършването на 118 години от Илинденско – Преображенското въстание.

Атанас Ненов
в. “България СЕГА”

>

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here