ЮПИКРАЦИЯ: ОТ ИМА ТАКЪВ ЦАР ДО ИМА ТАКЪВ НАРОД

Преходната политика роди двама генерали, много НПО и един шоумен, който иска да бъде политик.

Предистория на българската юпикрация

На 28 март 2016 г. медиите съобщиха, че млади българи, завършили в престижни университети в Западна Европа, наричани юпита (англ. yuppie – акроним на  young urban professional),  основали   Милениум Клуб България.

Като знам, че имаме много талантливи и успяващи българи в науката,  някои от тях мои ученици, в САЩ, Канада, Западна Европа и Япония, ще си позволя да посъветвам юпитата да не са толкова наивни (и комерсиални) да участват в проекти на бивш премиер и цар. Сега – в проекти, режисирани от ИТН.

Ако юпитата на ИТН са като онези, които Дойдоха, Видяха, Забогатяха през 2001-2009 г., по-добре за България е да си стоят по чуждите земи. Защото тази юпикрация вече сме я изстрадали, вече сме я виждали – deja-vu. Преведено на български: парен царска каша духа. Сега ще духа и кашата на ИТН.

Опит за портрет на добър политик

Веднъж писах за „-омика” науки – геномика, транскриптомика, протеомика, конектомика и интерактомика. Интерактомиката изучава взаимодействията между протеините – целта е да се поддържа стабилно състоянието (хомеостаза) на човешкия организъм.

Наричам Politico interactomicus политикът, който взаимодейства с гражданите и с други политици, за да поддържа социална, икономическа и политическа стабилност на държавата (Фиг. 1). Който се свързва с народа, за да градят заедно нещо хубаво за всички. Ние, българите, трудно се свързваме или, ако направим това, лесно се разделяме. Заложено или придобито, nature or nurture, генетика или меметика на българската политика?

 

Фигура 1. Рисунка на Йордан Радичков към разказа му „Да имаш и да нямаш” в книгата му „Ние врабчетата”, приложена тук за илюстрация на Politico interactomicus (Взамодействащият политик).

 Опит за портрет на лош политик

Думата capital идва от латинската capita – глава, не (татуиран) мускул; думата company идва от латинските com pane – заедно с хляба, не с парите и властта. Другото е Ядохме хляб с абсурд – както е написал големият румънски драматург и поет Марин Сореску (1936-1996).

Не осъзнаем ли тези мъдрости, ще продължаваме да се въртим в порочния кръг на разпадането, озлобяването и Апокалипсиса:Аз идвам и водя ИТН със себе си.“ Един перманентен film noir, патоморфология в картините на Франсис Бейкън. Това не се отнася само за българите – не само ИТН страда от социалнен аутизъм и морален Алцхаймер, от недостиг на окситоцин и вазопресин – хормоните на любовта и емпатията.

ИТН в НС и МС

„Заплашва ни завръщането на ужасния човек” и юпитата, които са съгласни да бъдат в неговия МС. (Браво на Харвардските юпита, които се оказаха по-достойни от западноевропейските!)

Ефектът на Дънинг-Крюгер,

както и ефектът на ИТН-ИМВ,

са вредни за обществото и държавата.

Извод

Няма друг ТН, който да гласува за ИТН.

“Опитаха да ни погребат. Не знаеха, че сме семена“ – гласи една мексиканска поговорка.  Това означава, че българският народ ще го има, въпреки ИТН и ИМВ.

Д-р Георги Чалдъков
за в. “България СЕГА”

>

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here