XVI Световна среща на българските медии ще е в Рилския манастир

Българската телеграфна агенция ще възстанови световните срещи на българските медии, като 16-ата ще се състои в България, в Рилския манастир, съобщиха от БТА. Събитието ще се проведе с благословията на игумена на Светата обител, Адрианополския епископ Евлогий. Темата на срещата ще е “Медии и истина”.

Ще има и съпътстваща програма на медийната среща в Кюстендил – града, център на областта, в която е Рилският манастир – съобщи в Националния пресклуб на БТА генералният директор на Агенцията Кирил Вълчев. Той съобщи също, че цар Симеон II е поканен да открие срещата, защото “лично е свързан с Рилската света обител и гробът на неговия баща е там”.

Избрахме темата на Световната среща на българските медии да бъде “Медии и истина”, като истината разбираме на най-първото ниво – словото да съответства на фактите, на действителността, обясни генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Той отбеляза, че противоположното на истината е лъжата, а голямата тема на световните медии през последните години са фалшивите новини. Надявам се, че българските медии ще поговорим и за “невидимата абсолютна истина”, за която все повече мисъл има в дните на СОVID-19, за нея е говорил Св. Йоан Рилски на цар Петър: “Да ти дари благата, които око не виждало, ухо не чувало и на човек и на ум не са му идвали”. Знаем, че в християнството истината е самата личност на Иисус Христос, олицетворена от неговите думи: “Аз съм пътят, истината и животът”, каза Вълчев.

Той обясни, че темата на Световната среща на българските медии ще бъде свързана с това как говорим в медиите за истината – като факти в реалността, както и как представяме абсолютната истина. Също “как противодействаме на лъжата, но и как противодействаме и на дявола, как медиите да не крием истината заради пари, да се пазим от сребролюбието, за което Св. Йоан говори в завета си”, каза Кирил Вълчев. Той добави, че ще се дискутира на срещата и “как медиите да не крием истината заради властта, да се пазим от това да се харесваме на властите, както Св. Йоан Рилски казва пак в завета си: “Не търсете също да бъдете познавани и обичани от земните царе и князе, нито се надявайте на тях”. Ще се обсъжда и “как медиите да не крием истината и заради състезанието помежду си, да не падаме в капаните на конкуренцията – както казва Св. Йоан Рилски: “Не търсете да седите на челните места и да началствате”. Сред темите на срещата ще е и как “медиите да не показваме истината само в разделението, а да показваме и обединяващото българите, за което Св. Йоан казва в завета си: “Старайте се да живеете единодушно и единомислено”, каза Кирил Вълчев. Той посочи, че пример за такова единодушие и единомислие е присъединяването на България към ЕС, за което премиерът Сакскобургготски подписа договора през 2005 г.

Кирил Вълчев каза, че предстоящата Световна среща на българските медии ще бъде в навечерието на 19 октомври 2021 г. Това е Денят на Св. Йоан /Иван/ Рилски, когато се смята, че са пренесени неговите мощи от Рилския манастир в Средец, в края на десети век. Това е времето, в което Рилският манастир вече се е превърнал в книжовно средище за България – оттогава са и глаголическите листове, пазени в библиотеката му. В нея постепенно се натрупват ръкописи и старопечатни книги, които можем да наречем “предвестници на днешните медии”, за да се стигне до почти пълните колекции на запазени български възрожденски вестници в библиотеката на Рилския манастир”, каза генералният директор на БТА.

На Световната среща на българските медии Държавният културен институт ще представи изложбата си “Чудотворни икони и свети мощи на Балканите”.

Обявяването на мястото и темата на 16-ата Световна среща на българските медии стана, след като в Националния пресклуб на БТА беше представена книгата “Рилският манастир в най-ново време /1944-2019 г./. Политика, идеология, вяра” от нейната авторка Мария Златкова и от игумена на Рилския манастир, Адрианополския епископ Евлогий, съобщиха още от БТА.

Генералният директор на БТА обяви, че бившата водеща от Нова телевизия Мартина Ганчева е включена в екипа на БТА и тя ще бъде координаторът с българските общности и медии по света.

Първата среща на българските медии, организирана от БТА, се проведе от 23 до 25 май 2005 г. в София. Тогава беше подписан и Етичният кодекс на българските медии, който се прилага и до днес.

Досега световни срещи на българските медии са организирани в София, Чикаго, Рим, Мадрид, Варна и Бургас, Виена, Амстердам, Букурещ, Пловдив и Велико Търново, Босилеград и Цариброд, Атина, Прага, Кишинев, Скопие и Тирана.

eurochicago.com
Снимка: БТА

>

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here