Павел Вълнев в „СТУДИО БАНКЕРЪ“: “Не съм приключил битката си със задкулисието, сменям формата”

В акта “Магнитски” няма подтекст, а директно заявление, че Америка изобщо не е съгласна със случващото се в България. И това е само началото.

Г-н Вълнев, има ли конкретен повод за оттеглянето ви от проекта „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов?
– Конкретен повод няма, но има доста причини. Разочарова ме това, което видях на последните избори и при обиколките ми из страната. На политическо равнище имаше по-скоро личностна битка между Борисов и Цветанов, като Борисов искаше на всяка цена да покаже кой кара влака. Следяха ни навсякъде, натискът върху хората беше огромен. Загубихме около 100 000 гласа. От тази гледна точка няма как да не бъда разочарован, защото вкарах много енергия, емоции.
Политиката е мръсно блато и не се чувствам комфортно в тази среда. Но това не значи, че съм приключил битката със задкулисието. Просто ще сменя формата. За мен по-важно е да се създаде надполитически проект, гражданско движение, което да оказва натиск върху политиците. Ако сменим един Борисов с друг Борисов и един Гешев с друг Гешев, няма да решим проблема.

Изненада ли ви с нещо българският политически живот с прилежащите му статукво, задкулисие и ендемична корупция, както я определиха американците?
– Повечето от нещата ги очаквах, но не и в такава степен. Разговарях със собственик на заведение в Търговище, който ми каза, че само заради някакво харесване на чуждо мнение във фейсбук са го намачкали. Нормално ли е това? Очевидно има хора, които следят всичко.

Продължавате ли да си сътрудничите и да обменяте идеи с РБ?
– Контактът с РБ по принцип не е прекъснат. Там има много свестни хора, добри експерти, качествени специалисти, хора, които мога да нарека приятели. Това, всъщност, е и голямата печалба от участието ми в проекта. Големият проблем се оказа, че Цветанов не може да избяга от сянката на ГЕРБ и от негативите, които беше натрупал от участието си в политическия живот. Хората търсят нови лица, а в краткия парламент аз не видях такива. Може и да е нескромно, но аз бях единственото ново лице в тази кампания.

Създавате впечатление на човек, който не се разколебава лесно в начинанията си, а ключовият въпрос е защо успели българи като вас се отказват от борбата със статуквото?
– По време на кампанията най-често ме питаха защо съм дошъл да се занимавам с избори. Сега пък ме питат защо излизам от политическия живот. Мисля, че хора като мен трябва да се обединят в неполитически проект. У нас политическите проекти плашат хората с добра кариера и успешен бизнес. Българите в чужбина са по-независими – там няма кой да ги притиска. Затова новият ми граждански проект носи работното заглавие „Ние, българите“. Мисията ми е да обединя общността на българите зад граница. Има много хора, които мислят като мен. Само от там може да тръгне истинската промяна.

Демокрацията предполага политическо представителство, чрез политически партии. Как очаквате да постигнете резултати, ако останете в непартийното пространство?
– На по-късен етап нашето движение може и да се превърне в партия. Засега обаче не виждам смисъл да създаваме партия.

Ако РБ влезе в парламента, това ще промени ли с нещо намеренията ви?
– Ако РБ влезе в парламента, това ще е само плюс за България.

В книгата си „Пролетта на емигрантите“ писателят Калин Илиев пророчески описва въображаема ситуация, при която българите зад граница масирано и организирано се връщат в България, премахват корумпираното управление и взимат съдбата на нацията в свои ръце. Нещо подобно ли да очакваме от „Ние, българите“?
– Това е единственият шанс за промяната в България. Няма как да искаш честни политици, когато продаваш гласа си за две кебапчета. Хората в чужбина гласуват по съвест.

Излиза ли, че задкулисието в България е непобедимо?
– На този етап е разклатено. Надявам се, че новите партии в парламента ще продължат в същата посока. Изграждането на модерна държава от европейски тип ще отнеме още време. За съжаление в предишния парламент не видях визионери.

Остава възможността задкулисието да се преоблече, да се гримира и да се появи в нова, прекрасна външност. Не е ли това още по-тежък капан?
– Точно това ме притеснява най-много. Задкулисието умишлено противопоставя българите в страната на тези зад граница. Затова промяната трябва да дойде чрез обединение и обществен натиск – никой не е по-голям от народа. Главният прокурор, например, може да бъде свален само с обществен натиск.

Проблемът е, че у нас общественият натиск се разгаря бързо, но угасва някъде по средата на пътя.
– Ако искаме добър живот и модерна държава, трябва от народ да се превърнем в нация.

Има ли българският политически модел нужда от промяна?
– По-скоро не. Може би президентът трябва да има повече правомощия, за баланс между институциите.

Въпреки някои критики, служебното правителство на президента Радев се ползва с широка обществена подкрепа. Смятате ли, че президентската република приляга на България?
– Оценявам положително служебния кабинет. Макар че има министри, които са пасивни.

Бихме ли могли да направим заемка от американските конституционни и политически практики? Например, министърът на правосъдието да е и главен прокурор?
– Прокуратурата при всяко положение трябва да бъде извън съдебната система. Сега главният прокурор контролира всички прокурори, системата е комунистическа. И чрез прокуратурата се контролира държавата.

Започнахте ли изграждането на движение „Ние, българите“ или това е все още само намерение?
– Започнали сме, до края на лятото ще има повече информация.

Имаше хипотеза, че се отказвате от политическия живот в България за да сте по-близо до бизнеса си. Така ли е?
– Не точно. Аз никога няма да спра да контролирам бизнеса си. Но не спирам и с политическата дейност. Търся начин тя да бъде по-успешна и печеливша.

Като човек, който познава добре американския стил във воденето на политика, съществува ли в акта „Магнитски“ за България скрит подтекст?
– Няма подтекст, а директно заявление, че Америка изобщо не е съгласна със случващото се в България. И това е само началото. Когато Америка си позволи да прескочи ЕС, значи нещата са наистина доста сериозни.
В „СТУДИО БАНКЕРЪ“ аз първи заговорих за корупционната тръба „Турски поток“. Явно тази схема доста е подразнила американците. Байдън каза, че един от приоритетите на екипа му ще е корупцията на Балканите.

Виждате ли политическа перспектива в г-н Бойко Борисов?
– Не, никаква. Той би трябвало да свърши в затвора.

Какво ще се случи със задкулисието?
– Докато не видим осъдени политици, както е в Румъния, нищо сериозно не може да се случи в тази държава.

Какво очаквате да се разкрие, когато бъде осветено дъното на корупционния модел?
– Едва ли някога всичко ще се разплете до дъното. По-скоро пак ни чака замитане.

Не съжалявате ли, че продадохте медийния си проект BiT, в политиката той щеше да ви е особено необходим?
– Ако тогава знаех, че ми предстои да се занимавам с политика, по-скоро не бих продал телевизията. Но в онези времена това беше чист бизнес проект. Търсех медия без аналог и затова пробихме – с кореспонденти в различни точки на света и показване на българите зад граница.

Ще сътрудничи ли „Ние, българите“ със съществуващи в момента партии в България?
– Давам кредит на доверие на всички нови партии и бих подкрепил всяка една от тях за определена политика. Ако утре ГЕРБ има добри политики за България, ще подкрепя и тях. В Америка републиканци и демократи преливат в подкрепата си по определени политики и това е напълно естествено.

Продължава ли г-н Цветан Цветанов да е на работа във ваша фирма?
Да, бизнесът и политиката нямат нищо общо. Излизането ми от политиката не е свързано с никакви лични конфликти с Цветанов.

Разговора води: Емил Янев
www.banker.bg

>

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here