СКРИТАТА ИСТИНА: ПАМЕТНИЦИТЕ НА СЪВЕТСКИТЕ ОКУПАТОРИ СА ОСЕЯЛИ БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ

Съветският войник Альоша все още „украсява“ древния Пловдив

В България има 180 паметници на червеноармейци от Втората световна война, според регистъра на посолството на Русия. Върху много от тях, като Братската могила в Карнобат пише: “Тук са положени костите на съветските войни, загинали за освобождението на България от фашизма”. Част от паметниците, като този на Альоша в Пловдив и на Съветската армия в София, не са посветени на конкретни жертви, писа неотдавна https://www.dw.com/.
До ден днешен няма официални данни, колко точно са загиналите червеноармейци в България, както и колко са загинали в битка “за освобождението” ни…!
В същото време обаче паметници на съветски окупатори има навсякъде из страната и никой не си прави труда да ги разруши, както е според действащото българско законодателство в момента. Нека да попитаме, що дири паметник на съветската армия в центъра на натовска и европейска България..? Ами Альоша-та в Пловдив, ами стотиците други паметници, оселяли родната ни земя българска, какво точно символизират те…?
Неофициален и частичен отговор на въпрос, колко са погребаните руски военни по нашите земи има – погребаните в България са 1089 души. До тази цифра са стигнали “търсачи”, издирвали предците си в няколко руски форума и специализирани сайтове. По-голямата част от погребаните у нас (25-30%) са убити или ранени на територията на бивша Югославия или са починали от стари рани в български болници. Най-голямото масово погребение е било във Видин заради битката с германските сили и сръбски паравоенни при прохода Връшка чука, пише още https://www.dw.com/.
Въпреки, че една голяма част от столичната прогресивна общественост не желае паметници като този на съветската окупационна армия и така наречената “братска могила“ в Борисовата градина, преди „парка на свободата“, ръководството на общината не предприема никакви мерки за събарянето на тези отровни комунистически капища.

Паметникът на Съветската армия, наричан още МОЧА, нагло стърчи в европейската и натовска столица София

В “Държавен архив” се пази “Акт за предаване на военното гробище и паметника на погребаните във Видин съветски войни от Трети украински фронт от майор Фирсов на кмета на Видин” от 8 януари 1945 г. От него става ясно, че там са погребани 131 бойци. Във Видинската болница са починали и десетки германски военнопленници. Големи погребения има и в Кула, която е била близо до бойните действия. Около 30 души са загиналите при самолетни катастрофи. Един от тези случаи е увековечен в могила във врачанското село Малорад, където на 26 септември се разбива съветски бомбардировач Douglas A-20 Havoc/Boston, доставен от САЩ. Загива целият екипаж от 8 души. На сайта pobeda1945.su са събрани документи за този случай. Сред останалите паметни плочи в списъка има загинали подводничари, чиито тела морето е изхвърлило през 1941-42 г., загинали при разминиране, загинали при пожар, по време на учения или от чиста глупост. Пример за това е паметникът в Бургас на 44 войници, натровили се със спирт. Паметната плоча с имената им беше поставена от руското посолство едва в края на миналата година в парк „Изгрев“, но на нея не е документирана причината за смъртта им, пише още сайтът https://www.dw.com/.
Интересен факт е, че в България има и наши, „родни“ комунистически пачетници и символи на комунизма, които си стоят непокътнати. Такъв е например на пръв поглед напълно невинния случай със старозагорското село Винарово, където на оградата на стария стопански двор стои изработена петолъчка, която уж е изоставена, но на практика си стои там, прави впечатление, внушава, дава пример, но за какво…за заплаха и за огън…!?
Костите на някои от погребаните руски войни са премествани на друго място и така се увеличават паметниците, тъй като и старите плочи остават. През 2016 г. на руски парцел в столичния квартал Княжево е открит паметник “на мястото, където са препогребани 14 съветски войници, загинали за освобождението на България от фашизма”. Част от тези 14 войници са починали от раните си, а останалите – в автомобилна катастрофа, предава https://www.dw.com/ и това е един печален факт.
Няма нито един описан случай на загинал в бой с „фашисти“ в България и това вече се признава и от Русия. Но за сметка на това някои от описаните като “руски военни погребения” са меко казано нелепи. Така петербургската обществена организация “Помним всех поимённо” (Помним всички поименно) е включила в списъка и гробовете на Тодор Живков и Владимир Заимов, тъй като са Герои на Съветския съюз!

Яростта, с която руската дипломация се бори за запазването на тези паметници у нас и другаде в Източна Европа, говори, че на тях се гледа като на артефакти, маркиращи имперската ѝ зона на влияние, се казва още в статията на https://www.dw.com/. Това е и част от така наречената хибридна война, която, колкото и да е невинна и имагинерна, се оказва, че си е напълно реална опасност за съвременния свят и за България в частност!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в-к „България СЕГА“ в София

>

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here