„Избори 2021“: Кой как гласува в чужбина и как ще гласува отново?

Увеличаването на възможностите за избор на български граждани в чужбина е проява на още по-високи нива на политическа демокрация

Неправилно обвиниха нашите емигранти по света, че едва ли не, те са избрали Слави Трифонов и той заел второ място на последните парламентарни избори у нас. Не, не са виновни емигрантите ни и за да Ви докажа това, ще Ви разкажа една история.
Работата ми беше и до голяма степен и е такава, че посещавах български военни контингенти. Тук става дума за контингента ни в Косово преди години. На тези мероприятия участваха и певци от военния ансамбъл в София. При едно такова посещение, когато изпълнителят запя песента на Емил Димитров „Моя страна, моя България“, освен повечето ни участници в мисията, така и аз едва не ревнах…! Когато е извън България, дори и само за часове, дори и само на няколко километра от границата ни, българинът е чувствителен, а това е така, не защото сме чак такива патриоти, а защото виждаме, как навън тези наши си песни се харесват. На импровизирания концерт в Косово имаше и много чужденци, включително и американци – военнослужещи. А когато видиш и те да се радват на такива песни, като споменатата, нещо трепва в теб. Е, точно това правеше и прави Слави Трифонов – играе по тънката струна на хората и го прави успешно, факт…! Няма да коментирам, поне за сега, защо го прави.
Направихме си труда да изследваме резултатите от българските избори в няколко големи градове по света, за да видим, дали и кой печели. Така проследихме няколко секции в Париж, Лондон, Берлин, Москва, Чикаго, Лос Анжелис, Ню Йорк и секции от Чехия.
Виждаме, че основно невън печели „Демократична България. Те водят в 1-ва, 43-та и 41-ва секции в Париж, в 67-ма секция в Лондон, в 80-та секция в Берлин, в първа секция в Чикаго, в 362-ра секция в Лос Анжелис, в 65-та секция в Ню Йорк. Слави Трифонов води в 51-ва и в 67-ма секции в Лондон и в 453-та секция в Чехия. Вярно, почти навсякъде другаде е втора сила, но не водят основно в чужбина. Само Англия и Чехия сякаш са едни от местата, където наистина Слави има успех, а това съвпада и с концертната дейност на неговото шоу.
Интерес представлява Москва, където обяснимо, в единствената 345-та секция води БСП с 85 гласа, следвана от Слави Трифонов с 50 и „Демократична България“ с 40 гласа.
В Париж например слави изостава сериозно от „Демократична България“ в съотношение: „196 към 108“, „164 към 94“ и „149 към 89“ в секции 42, 43 и 41.
В Лондон Слави води пред „Демократична България“ убедително с 708 към 284 гласа, но само в секция 51, в другата секция 57 „Демократична България“ води пред Слави с 289 към 166 гласа.
В Берлин, в секции 80 и 82 „Демократична България“ води пред Слави Трифонов в съотношение „232 към 171“ и „244 към 131“. В Чикаго, Лос Анжелис и Ню Йорк „Демократична България“ води пред Слави в съотношение „60 към 24“, „118 към 74“ и 225 към 71“ гласа.
Интерес представлява и това, че формацията „Възраждане“, която е спрягана за проруска и псевдопатриотична, има 118 гласа в 51-ва секция в Лондон, и 99 гласа в 67-ма секция, както и 44 гласа в 80-та секция в Берлин и 152 гласа в секция 453 в Чехия. Това отново показва , че гласувалите едва ли са на ясно, за кого точно гласуват, защото „Възраждане“ е не особено разпознаваема партия в България, какво да говорим зад граница, а там вероятно самото й име повдига национални чувства, нещо, което обаче масово се отрича като внушение вътре в страната ни, по повод позициите и дейността на партия „Възраждане“, считана за проруска и прокомунистическа формация.
Ето как се печели с име. Кръщаваш партията си „Национален възход“ и хората гласуват за името на партията ти, а ти може да си предлагаш в идеите дори и откровен фашизъм, но името ти работи за теб. Така обаче не могат да се хванат особено големи проценти. Могат обаче да се спечелят едни субсидии, които се получават при определен резултат на изборите….! Именно на това се надяват и така наречените политически измекяри, каквито напоследък се навъдиха твърде много.
Така обаче гласуват само необразовани хора, манипулирани хора и честно казано, простички, за да не кажа, по-силна дума от това. Не ми се иска да мисля, че българите сме прости хора и когато гласуваме, а сега се очертава отново да избираме народни представители, нека да мислим повече.
Няма как да се съгласим и с призивите, които се издигнаха у нас, че емигрантите не бива да гласуват, защото те са там, а избират управление тук. Така е, но те все пак са български граждани, някои от които са доста активни в политически смисъл, а и не само. Става дума за това, че не можем да ограничаваме основни граждански права на хора, една не малка част от които са емигранти, не по своя воля, а по силата на социално-икономическите обстоятелства през годините!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в-к „България Сега“ в София

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

предишна статияЧестит 24 май, българи!
Следваща статияБях измамен
Венцислав Жеков - колумнист (в. "България СЕГА") Активен журналист с близо 30-годишен стаж в български и чуждестранни медии. Завършил е „История“ в СУ „Св. Кл. Охридски“ и е специализирал „История на Византия и балканските народи“. Автор е на няколко книги, стихосбирки, документални изследвания и брошури. Управлява два тематични информационни блога: http://vencijekov.blogspot.com/ и http://stoioivanov.blogspot.com/. Интересите му са в областта на историята, политиката, документалистиката, философията и езотериката.

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here