Виктор Хинов: “Аз съм за Свобода на Словото, а не само за freedom of speech! А Вие?”

Аз пиша рядко, но днес мисля че има за какво да говорим. Искам да съобщя на моите приятели че вчера 14 Май 2021 година българските книги бяха изритани от Амазон Киндъл. От десет години имам една книжка с разкази в тяхната книжарница. Когато я слагах там нямаше опция да бъде безплатна и затова и сложих цена от 99 цента. За десет години си я закупиха българи от къде ли не. Имах даже една поръчка от Япония.
Изобщо, интересна работа. Досега не съм бил на нито едно място по света, където да няма някой Българин. Веднъж отидохме на почивка на едно много забутано местенце на брега на щата Мейн. Рибарско селце с един два мотела, няколко ресторанта и магазин за стари книги и други антики. Е – казах си – тук няма начин да има българи. Същата вечер в ресторанта келнерката се заслуша в разговора ни и ни заговори на български. Оказа се студентка която там си изкарвала лятната бригада.
Малко се отклоних. Та вчера на мен и на моят приятел Краси Бачков, на който помогнах да си каяи книгата в Амазон ни дойдоха електронни уведомления, че книгите ни са изхвърлени от книжарницата. Единствената причина за това е че те са на български. Амазон, приятели не поддържа българският език. Поддържа руски, суахили, арабски, японски, нигерийски струва ми се, но не и български. Аз написах отворено писмо до Джеф Безос https://www.eurochicago.com/2021/05/bezos/
Съобщавам ви за новата победа на световната демокрация. Мисля, че това е достойна тема за обществена платформа като Фейсбук, тъй като очевидно касае всички български книги в Амазон Киндъл.
Тук в САЩ набира сила една интересна идея. Според нея корпорации, които имат потенциала за значително социално и политическо влияние върху големи маси хора, трябва да бъдат национализирани от държавите в които правят печалби. Тази идея напълно сериозно се обсъжда в либералните младежки среди в САЩ.
Итересен живот имам. Започна с истории на национализация и обобществяване на частната собственост след Октомврийската Революция в Русия и след Девети Септември в България, продължи през дивата приватизацич на Костов в България и още по дивите деведесетте в Русия и днес изглежда ще наблюдавам поредната национализация.
Чудя се приятели, колко време ще отнеме на нашият Съюз на Българските Писатели, на министерството на Културата, на Българските официални медии и множеството други организацийки и сдруженийца изхранващи се от и чрез Българската Реч да вземат отношение по този акт унижаващ достойнството на езика ни? Искате ли да се хванем на бас, че никоя официална организация няма да се ангажира с мнение? Не искате? Правилно! Не ви се губят пари.
А Вие? Вие имате ли мнение? Имате ли душа да го изразите или просто ще продължавате да си пишете за това в кой ресторант и какво сте яали? Изобщо този Фейсбук става ли още за нещо или и не?
Аз съм за Свобода на Словото, а не само за freedom of speech! А Вие?

Виктор Хинов

>

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

 

предишна статияТуит на Мъск срина крипто пазара
Следваща статия24 МАЙ – НАЙ-БЪЛГАРСКИЯТ ДЕН
Колумнист "Гледище", "Литература" - в." България СЕГА" - Чикаго, САЩ. Виктор Хинов е роден през 1967 г. в София. Завършил е Медицинска академия – София през 1991 г. Седем години работи като ортопед-травматолог в ИСУЛ (сега болница “Царица Йоанна”). През 1998 г. заедно със съпругата си Стела и с двете си дъщери емигрира в САЩ. Заселва в Индианаполис, Индиана. В началото на емигрантския си живот д-р Хинов е продавач на риба, сменя няколко различни работи, но заедно с тях си взема и изпитите в САЩ за лекар и за специалността Фамилна медицина. През 2005 г. започва работа като фамилен лекар. По време на емигрантския си живот в САЩ, д-р Хинов започва да пише разкази, които публикува от 2007 г. в сайта „Откровения“. След като вече е натрупал много написани истории и сюжети, той издава и първата си книга, наречена „Разкази от оня свят“.

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here