Туит на Мъск срина крипто пазара

05/13/2021 – Туит на Илон Мъск причини срив както в биткойна, така и в целия крипто пазар. Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. заяви в twitter, че спира примането на биткойн за купуване на електрически коли по екологически съображения (При така наречения майнинг се консумира голямо количество енергия).

Собственикът на DDTG Global – Dave Portnoy бе много критичен по отношение на постъпката на Мъск, като даже я определи като “съмнителна”:

Това е далеч не първата подобна проява на ексцентричният милиардер в популярната социална мрежа. Негови туитове повлияха значително на цената на алтокойна – doge coin, който първоначално бе създаден като шега.
По същото време друг млад милиардер Виталик Бутерин, 27-годишният съосновател на Etherеum (от руски произход) “дари” 1 милиард долара на India Covid-Crypto Relief под формата на shiba inu coin (алткойн, който получи безплатно от създателите на новата “шегаджийска” крипто валута). С това си действие той потопи shiba inu coin с около 40% и предизвика гнева на десетките хиляди инвеститори. Тъй като притежава 50% от всички shiba inu крипто монети, той може във всеки момент да направи същото и да срине отново валутата, която бе създадена като имитация (с надеждата да надмине постиженията на “крипто детето” на Илон Мъск) на doge coin.
Така двама милиардери показаха колко лесно могат да повлияят на крипто пазара, който е силно зависим от емоциите на непрофесионалните инвеститори.
Наред със сериозните крипто валути, които имат широко приложение и ще променят живота ни по начин както интернет го направи преди години, се създават много крипто валути от категорията “shitcoins”, които не само, че не си поставят за цел да решават проблеми, но и са откровени пирамиди с  добре организирани ПР кампании в социалните мрежи. Подобни “валути” не само че създават лошо име на нормалните крипто валути, но и могат да станат формалната причина за държавна намеса с цел регулиране на тази дейност, чието главно преимущество е именно децентрализацията.
Този проблем, както и безплатното използване на имиджа на съоснователя на Etherеum отчасти оправдават действията на Виталик Бутерин, който предаде един своебразен урок на “шегаджийските” алткойни (и особено на тези, които задръстват неговата мрежа).
Голяма част от “крипто инвеститорите” са обикновени хора, които дават последните си спестявания (а понякога и взимат пари назаем) с надеждата да си решат финансовите проблеми или да се пенсионират. Те биват атакувани ежедневно в социалните мрежи от “маркетингови специалисти”, които им продават надеждата за бързи и лесни пари.
Да, има единици, които са направили десетки хиляди, даже милиони от тази хазартна крипто игра, но истината е, че абсолютното мнозинство от тези “инвеститори” ще загубят всичко, което притежават.
Бъдете внимателни при инвестиране в крипто валути (макар и да са топ 20!), понеже те са много волатилни и непредсказуеми!

Надя Минкова
в. “България СЕГА”

 

>

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

 

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here