България днес: Камбаната в „малката София“ може да замълчи завинаги

Храмът на Скобелево не остана празен за Великден, но на следващия ден вероятно пак Магда сама е отключила и заключила църквата на селото

Магда Гинева Колева е жената, която бие камбаната в село Скобелево. „Дойдох с голям мерак в църквата, но имах и проблеми в къщи и след три месеца всичко се оправи, ние се успокоихме с моя вече покоен дядо“, разказва Магда. Тя даде импровизирано интервю специално за читателите на вестник „България Сега“, като беше любезна да сподели своите мечти, своите притеснения и надеждата си за бъдещето, в навечерието на православния Великден. Открихме я в едно малко селце в сърцето на Тракия, където жегата и летният мор бяха дошли преждевременно и сякаш прибързалото лято беше накарало селото да потъне в маранята на безвремието, когато Слънцето наистина изгаря всичко под себе си, но не за да го унищожи, а само, за да го обнови и възкреси за нов и по-добър живот.
Цели деветнадесет години Магда Колева бие камбаната на църквата в Скобелево. За всяко нещо си има начин на биене на камбаната. „За празник три пъти се бие, а за починал – един път на интервал. Удрям, ехото утихва и пак удрям. А при трите пъти се бие едно след друго“, споделя Магда. Свещеникът я води в църквата и той я обучава, как да бие камбаната. Много ремонти е направила, много курбани е подготвила по различни поводи. Някога е имало много събития около църквата, сега сякаш животът затихва лека-полека, хората намаляват в селото, а вярващите християни – още повече. Няма млади хора, останали са само възрастни. Младите са заминали да работят и да учат по чужбина и повечето не се завръщат, защото в селото няма бъдеще, няма работа, няма хляб. Оставащите вегетират докато един ден и те не поемат пътя или към големия град, при децата си, или пък – по вечния път!
Най-редовно в църквата идва една възрастна жена, която живее на метри от храма. Влаковата линия е съвсем наблизо и сякаш тя и изкуствено, но и символично разделя хората от вярата им на две неравни половини. „На празници идват хора, но иначе никой не идва. А младите, дори и когато са си тук в село, не почитат много църквата“, споделя с болка в сърцето Магда.
Три години не е имала никаква вест от сина си. На 27 юли започва да бие камбаната и през октомври получава телеграма и разбират, че е жив и здрав. Оженил се за украинка и като заминава, през годините няма нито вест, нито кост от него. Магда благодари на Бога за това, че й е помогнал да открие сина си. Остава в църквата, защото й харесва, но и защото се пенсионира и това й е като допълнително задължение, което върши с любов. Живее недалеч църквата, но кара 80-та година и вече й тежи, въпреки, че обича Бог и църквата.

Магда Гинева Колева

Според нея, не само линията на влака е проблем хората да идват в храма. От тук минават влаковете за единствения изкуствено създаден град в България – Димитровград и за Свиленград, както и други малки връзки. Не е от най-натоварените железопътни трасета, но все пак, само докато говорехме с Магда, поне три пъти мина влак. Това спира хората, но не само това е проблемът, категорична е възрастната жена. Иска да е в църквата и да бие камбаната, докато е жива.
Преди погребение един час по-рано се бие камбаната, така хората разбират, че ще се изнася покойният. А за празник и в неделя, също я бие поне час по-рано, преди да дойде свещеника. Щом влезе в църквата, Магда благодари на Бога, че е жива и здрава и се прекръства. Едва след това бие камбаната. Идвали са и други хора, които сутрин са искали да отворят храма първи. По три пъти отключват. Така си осъществяват мечтите от молитвите им. „Аз всяка сутрин отварям църквата. За мен е важно да са ми живи и здрави децата. Преди три месеца почина съпругът ми на 84 г. Беше и болен. Отиваме си един по един…!“, откровена е жената, която всяка сутрин отключва и физически, а и символично храма на село Скобелево.
За съжаление обаче, няма кого да обучава да бие камбаната, никой не иска да я наследи. Няма кой, а и няма хора и тогава камбаната на храма в Скобелево вероятно ще замлъкне.

Първият подарък, който Магда прави на храма, когато влиза в него, за да удря камбаната

Срещата ни с Магда Колева беше осъществена благодарение на активно съдействие от председателя на църковното настоятелство – Андрей, който ни посрещна и ни организира целия престой в Скобелево. Селото е известно с това, че именно от тук е минала втората в България ж.п.-линия и тук е било първото казино някога. Затова и си е спечелило прозвището „малката София“. Тук телеграфист на гарата, която е била разпределителна не само за близкия град Чирпан, но е била от особено значение за целия регион, е бил и поетът Пейо Яворов, който вероятно точно на това място е написал знаменитото си стихотворение „Арменци“.
Разделяме се със Скобелево за кратко. Лятото тепърва предстои, може би пак ще отидем там, може би, защото човек винаги се връща на такива истински места, при истинските хора, онези българи, които все още носят в сърцата си чистата вяра, без примесите на грозната политика, нечистоплътното ежедневие и отчайващата безпътица на утрешния ден.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент в София
в. “България СЕГА”
Снимки на автора

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

 

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here