10 ГОДИНИ ЛИГА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ В САЩ И ПО СВЕТА

Лигата на българските писатели в САЩ и по света (ЛБПСС) отпразнува тържествено своя 10-годишен юбилей. На 9 май тази година Културен Център Магура в Чикаго отвори врати за приятели и съмишленици, дошли да поздравят членовете на дружеството, единствената официално регистрирана организация на български писатели зад граница, продължител и приемник на Съюза на българските писатели в САЩ и по света, основан преди десетилетие в “града на ветровете”.  Сред присъстващите беше и новият генерален консул на Република България в Чикаго Светослав Станков.

В своята реч Ангел Колев, президент на ЛБПСС, поздрави гостите и обобщи основните параметри от дейността на организацията през последните две години, когато започна работа новото ръководство на Лигата и дейността ѝ придоби подчертано инклузивен характер, а към членовете ѝ се присъединиха български писатели от цял свят, включително и от България. Днес в Лигата членуват голям брой творци от всички краища на света, а дейността ѝ спомага за съхраненението и популяризирането на българската култура и духовност извън границите на България.
В ретроспективен разказ Калина Томова, член на УС на ЛБПСС, сподели спомени за първите години от основаването на организацията и нейните основоположници между които първия председател на дружеството Георги Витанов Богат, Симеон Гаспаров, Василен Васевски, Николета Моралес и др.

Д-р Людмила Калоянова, вицепрезидент на ЛБПСС, запозна гостите с издателската дейност на Лигата, която включва публикуването и разпространението на алманах “Любослов”, и най-вече със специалното издание на Любослов “Дъщерите на България по света” (Чикаго, 2021), включващо 47 поетеси от България и от европейската, американската и австралийската диаспора.

“Досега не е правена антология на съвременната българска поезия, която едновременно да включва автори от България и от творческата диаспора. С тази антология прекрачваме границите на една нова духовна територия, където сме пионери и ясно демонстрираме своята лидерска позиция. Това беше начин да преодолеем географските ограничения и да покажем, че българска женска поезия, и то много силна, съществува и извън границите на родината в прекия смисъл на думата. Да заявим, че нашите авторки от диаспората, макар и географски отдалечени от България, остават дълбоко свързани с българската литературна традиция и дух”, заяви Калоянова.

Приветствие поднесе г-жа Снежана Галчева, председател на Салон за българска култура и духовност в Чикаго, която пожела на ЛБПСС нови творчески успехи и потвърди готовността на Салона за съвместна дейност и колаборативни проекти с Лигата.
По време на тържеството УС на Лигата връчи своята специална награда Нике на президента Ангел Колев послучай неговата 70-годишнина и за големите му заслуги в разпространението и популяризирането на българската култура.

Людмила Калоянова
за в. “България СЕГА”

>

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

 

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here