Българите в чужбина ще изиграят по-важна роля при следващи избори

04/30/2021 – След емоционална дискусия депутатите приеха на второ четене промени в изборния кодекс, според които отпада ограничението от 35 секции в страните извън ЕС.
Секциите в чужбина ще се създават при подадени 40 заявления (вместо 60). Ще се създават автоматично секции на места, където на предишни избори през последните 5 години са гласували не по-малко от 100 души. Тази промяна касае най-вече големите български общности в Турция, Великобритания, САЩ и Канада, където се намират над 1 милиона българи. Това е един добър жест към българите в чужбина, които са инвеститор №1 в България. Именно българските емигранти, които са над 2 милиона могат да изиграят положителна роля за необходимата промяна в България не само със своите гласове, а по-скоро със съзнанието си, професионалните знания, доброто си образование, опита с добри практики в най-различни сфери в развитите държави, контактите си, финансовата си независимост и необвързаност, модерната си визия.
Българите в чужбина са най-големия актив и шанс за България и партията, която намери формулата за използването на този огромен потенциал ще изиграе решаваща роля за истинска промяна, а не за поредната имитация.
Времето не работи в полза на този процес. Все повече български емигранти по обясними причини ще бъдат загубени за тази кауза, от която биха спечелили всички. В една държава където има баланс на интересите и хората могат да се чувстват комфортно и сигурно ще искат да се завърнат част от българските емигранти, по-малко българи ще мислят за емиграция, повече чуждестранни компании ще искат да инвестират.
Деленето на българите по етническа принадлежност и местоживеене е първо: дискриминация и второ: най-малкото късогледство, а в повечето случаи страх от загуба на позиция около най-голямата баница – политическия бизнес.
За да се случват нещата в България кандидат-депутатите трябва да променят своите очаквания от “далавера” на “възможност да дадат нещо от себе си”. Освен това е нужно да имат реална представа дали имат какво да дадат!
Сред българите в чужбина има предостатъчно, които не само биха посветили няколко години от своя живот за да помогнат на Родината си, но и имат да дадат всичко, от което България се нуждае в момента.
Над 2 милиона българи са пръснати по целия свят. Първият въпрос за българските политици би трябвало да бъде “ЗАЩО?”. Ако успеят да си отговорят на този въпрос ще достигнат и до логичния извод:

БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА ЗНАЯТ НАЙ-ДОБРЕ КАК ДА ПРОМЕНЯТ БЪЛГАРИЯ ТАКА, ЧЕ ДА СЕ ЧУВСТВАТ В РОДИНАТА СИ КОМФОРТНО И СИГУРНО (КАКТО В СТРАНИТЕ, В КОИТО ЖИВЕЯТ ДЪЛГИ ГОДИНИ)

Отпадането на ограничението от 35 секции в страните извън ЕС е крачка в правилната посока, но има да се извърви още дълъг път докато се постигне прогрес в основния проблем за България – ниско съзнание на макро и микро ниво.

Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА”

>

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here