В СОФИЯ ОТВОРИ ВРАТИ МУЗЕЙ ЗА БЪЛГАРСКИ ЕМИГРАНТ В САЩ

Обстановката в новия импровизиран музей се опитва да пресъздаде атмосфера и от първата третина на миналия век

Признателни потомци отвориха в София импровизиран музей за българския гвардейски и емигрантски музикант и капелмайстор в САЩ Стойо Иванов Крушкин, потомък на „шопския апостол“ – Никола Крушкин-Чолака, сподвижник на Васил Левски. Музеят се намира в приземния етаж на къщата, която самият Стойо построява през далечната 1933 г., която се намира на столичната улица „Цар Иван Асен II“ № 59. Арт-пространството е отворено за посетители по всяко време на деня, всеки делничен ден /по изключение и почивни дни/, при предварителна заявка за посещение на телефон 0887/266 822.

Стойо Крушкин

Стойо Крушкин е един от „оцелелите“ от злополучния „Титаник“, защото си изпуска влака и на практика така се спасява от почти сигурна гибел!

Той  оставя името си в аналите на родната военна духова музика, а също и в историята на град Стилтън, Пенсилвания като основател и главен капелмайстор на първия известен в САЩ български емигрантски оркестър „Bulgarian Balkan Band“.

Оркестър „Bulgarian Balkan Band“ – Стилтън, Пенсилвания

Припомняме, че преди няколко години беше открита паметна плоча на маестро Стойо Крушкин, на фасадата на същата сграда на улица „Цар Иван Асен ІІ“ № 59, срещу сградата на 12-то училище.

Беше организирана и тематична вечер, вдъхновена от тогавашния кмет на софийския район Бистрица – Николай Гюров, в местното читалище, за да не се забравят достойните българи. По инициатива на заместник-кмета на София Тодор Чобанов, Музеят за история на София отри изложба посветена на музиканта и получи дарение – негови лични вещи.

Музеят „Стойо Крушкин“ предлага бутикова изложба на оригинални и фотокопия на фотоси, покани за изложби и различни събития, плакати, и страници от емигрантски вестници и американски таблоиди, които представят живота и дейността на Стойо Крушкин и оркестъра, на който той е и главен капелаймстор – „Bulgarian Balkan Band“.

Освен изложбата на снимки на бележития българин регулярно ще бъде представяна и Power-Point-презентация за живота и делото маестрото. На място посетителите могат да получат и екземпляр от книгата за оркестъра и българския емигрантски музикант: „Bulgarian Balkan Band Стойо Крушкин между България и САЩ“, както и други информационни материали.

Фотоси и скенер-копия на различни информационни материали разказват последователно за живота и делото на маестро Стойо Крушкин

Организаторите на импровизирания музей са се постарали да съберат мебели от епохата и да пресъздадат домашна атмосфера от времената, когато Стойо е посещавал този дом, построен от самия него, до 1934 г., когато за последен път вижда родината си.

Стою (Стойо) Крушкин е роден в софийското с. Бистрица през 1882 г. На 23 април 1898 г. е приет на действителна служба като музикантски ученик в Лейбгвардейския на Негово Царско Височество ескадрон. Като ученик-музикант, Стою изучава маршове, концертни пиеси за оркестър, увертюри и валсове за духов състав и салонен оркестър.

От 1 ян. 1900 г. той е назначен за музикант ІІІ разряд с 60 лв. годишна заплата. За „добро поведение, знание на службата и старание към музикантското изкуство” е произведен в звание „ефрейтор” ( 8 апр. 1900 г.), „мл. унтер-офицер” ( 14 февр. 1901 г.) и повишен в разряд (1 май 1901 г.).

Изслужил срока на действителната военна служба, Стою е уволнен в запаса на армията от 24 апр. 1902 г., на която дата по негово желание е зачислен в ескадрона като волнонаемен хорен музикант.

В периода 1902-1904 г. той проявява „усърдие и успех в музикантското изкуство, акуратност по службата и добро поведение” за което получава повишение в заплатата, а от ян. 1906 г. е произведен в звание „старши унтер-офицер”.

Свързал живота си с музиката, той непрекъснато се усъвършенства, за което със Заповед № 7 § 4/12 ян. 1911 г. по Лейбгвардейския полк е произведен в чин „вахмистър”.

От 1 октомври 1912 г. „свръхсрочнослужещия вахмистър Стою Иванов /Крушкин/ се отчислява от котлова храна и заминава с Общата главна квартира на Действащата армия и музикантския хор, за да вземе участие във войната”.

За отлична служба по време на воените действия, Негово Царско Височество престолонаследник Княз Борис Търновски го награждава със сребърен медал „За заслуга” на военна лента.

По изслужване повече от 6 години краткосрочна свръхсрочна служба и по собствено желание, Стою е уволнен в запаса на армията от 16 август 1913 г. Със заповед 166/1914 г. по Кавалерията е награден със знака за 10-годишна непрекъсната и полезна служба.

Със заповед 29 § 15/10 апр. 1922 г. на началника на Военното училище гр. София, запасният фелдфебел Стою Иванов /Крушкин/ е приет на свръхсрочна служба в музикантската команда – музикант ІІ разряд. Една година по-късно (1 септ. 1923 г.) се уволнява от служба по собствено желание, но до края на живота си остава отдаден на музиката.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
в. “България СЕГА”
сн: автор

>

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here