Действат ли на практика лекарствата за подобряване на паметта?

В последните няколко години на пазара се появиха много продукти, които твърдят, че помагат за предотвратяване загубата на памет. Доста хора се страхуват от развитие на дименция.
Едно от най-рекламираните добавки за подкрепа на паметта е Преваген (Prevagen). Независимо от твърденията на търговците, че той е полезен, няма доказателство, че е ефективен. Но по-обезпокоителни са страничните ефекти, вкючващи потенциално вредни последствия, които може да окажат влияние на кръвното налягане, вероятността от повишен риск както от инсулт, така и от припадъци.
Ноотропите, женшен, различни витамини и гинко билоба също са популярни като предпазващи паметта средства. Научни изследвания, които подкрепят ефективността на тези добавки за предотвратяване загубата на паметта, няма.
Има ли нещо, което може да помогне в борбата срещу загубата на паметта? Да, има, но не е нищо ново. По-скоро хората, които имат диабет, повишен холестерол и хипертония могат да избегнат дименцията най-вече като обуздаят тяхното заболяване.
Ако искате да увеличите своите шансовете да запазите паметта си за възможно по-дълго време, има неща, които трябва да избягвате. Една група лекарства, познати като вид успокоителни (транквилизатори) се свързва с по-лоша памет и мисловна дейност. Бензодиапините включват лекарства от вида на Диазепам (Валиум), които се използват при наличие на безпокойство и понякога при лечение на безсъние.
Антихолинергиците са друг вид лекарства, които увеличават шансовете за развитие на проблеми с паметта. В този клас от наркотични средства, които имат посочения по-горе ефект се включват:

• Антихистамини, особенно по-старите версии

• Хапчета против безсъние без рецепта

• Трамадол (известен оше под името Ултрам)

• Трициклични антидепресанти – не всички

• Лекарства за свръхактивен пикочен мехур (по-новите видове често нямат този страничен ефект)

• Мусколни релаксанти (отнонво, по-новите версии често нямат този страничен ефект)

• Алкохол

Средиземноморската диета е известна като здравословна за мозъка диета. Също и редовното спортуване. Световната Здравна Организация препоръчва бързо ходене в продължение на 30 минути, пет пъти в седмицата. Посъветвайте се с личния ви лекар, ако имате хронично заболяване или симптоми като болки в гърдите или недостиг на въздух при спортуване.
Дори и хората, които нямат проблеми с паметта се нуждаят от постоянно изучаване на Божието Слово, за да не забравят Неговите наставления и обещания. Във Второто Послание до Тимотей, глава 3, Свети Павел пише: ”Всичкото Писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изоблечение, за поправление, за наставление в правдата; за да бъде Божият човек усъвърденствуван, съвършенно приготвен за всяко добро дело.” Четете Неговото Слово.
Посетете нашата страница: helpinghandsbulgaria.net за повече библейско настаставление.

>

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here