Почина принц Филип

9ти април 2021 – Съпругът на британската кралица Елизабет II и херцог на Единбург принц Филип е починал на 99-годишна възраст, съобщиха от Бъкингамския дворец.

“С голяма мъка Нейно величество Кралицата обяви смъртта на своя обичан съпруг, Негово кралско величество принц Филип, херцог на Единбург”, гласи съобщението на Бъкингам.

Най-дълголетният принц-консорт в историята на Великобритания

Филип и Елизабет сключват брак през далечната 1947 година. Пет години по-късно Елизабет става кралица на Великобритания. Двамата имат четири деца – Чарлз, Ан, Андрю и Едуард, осем внуци и десет правнуци. Филип беше най-дълголетният принц-консорт в историята на Великобритания. Като такъв той е осъществил 637 самостоятелни задгранични визити, изнесал е 5500 речи и е бил председател или член на над 780 организации. “Смятам, че съм дал своето и сега искам малко да се порадвам”, заяви херцогът на Единбург след оттеглянето си през 2017 година.
Филип е роден на гръцкия остров Корфу на 10 юни 1921 година. Баща му е Андрей, принц на Гърция и Дания и син на крал Георгиос I Гръцки, майка му – Алис Батенберг, е дъщеря на Луис Александър Маунтбатън, по-голям брат на княз Александър I Батенберг, и правнучка на кралица Виктория.

Филип получава образованието си във Франция, Германия и Великобритания. През 1947 година, месеци преди да сключи брак с по това време принцеса Елизабет, става британски гражданин и приема фамилията на майка си – Маунтбатън.

dw.com

>

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here