1700 от 2507 членове на секционни комисии в чужбина са излъчени от българските общности

„Категорично се противопоставяме на опитите Министерството на външните работи да бъде въвличано в политическата кампания. Спазили сме стриктно закона.“ Това заяви постоянният секретар на МВнР Иван Кондов на брифинг по повод медийни публикации относно формирането на съставите на секционните избирателни комисии зад граница.

Кондов, който е и председател на работната група „Избори“ в МВнР, разясни процедурата съгласно Изборния кодекс, според която ЦИК назначава секционните избирателни комисии извън страната и утвърждава списъци на резервните членове, както и на застъпниците. Законът изисква 16 дни преди изборите – в случая да 18 март 2021 г., министърът на външните работи да направи предложенията си за по един член в съответната СИК, който да бъде представител на министъра. След този срок има консултации на политическите партии, като решението на ЦИК е излязло в срок на 22 март.

Съгласно Изборния кодекс всички места в СИК зад граница, които не са запълнени от политическите партии, се запълват по предложение на ръководителите на нашите задгранични представителства от представители на местните български общности, обясни Кондов.

Главният секретар на МВнР и заместник-председател на работната група „Избори“ Калин Анастасов подчерта, че представители на работната група участват само и единствено в официални разговори с ЦИК.

„В последните няколко дни чухме политически обвинения към МВнР, като категорично искаме да опровергаем разпространението на фалшиви новини за водени странни разговори между министерството и ЦИК в процеса на подготовка и провеждане на изборите“, каза Анастасов.

Той подчерта, че въпреки трудностите, породени от пандемията и мерките срещу Ковид-19 в различните държави, МВнР е успяло да осигури разкриването на рекорден брой секции за гласуване чужбина – 465.

Анастасов поясни, че в изпълнение на своите ангажименти, по предложение на задграничните ни представителства и след анализ, министерството е предложило с писмо на ЦИК да вземе решение за броя на членовете и съставите на СИК зад граница, като въз основа на получените предложения ЦИК е взела решение за увеличаване на броя на съставите на няколко СИК.

Към момента в МВнР се получават предложения за коригиране съставите на секционните избирателни комисии, които своевременно се препращат към ЦИК. „Към днешна дата, съгласно решение на ЦИК, общата численост на съставите на СИК зад граница е 2507 души – каза главният секретар. – МВнР краткосрочно ще командирова от София около 160 човека. Още 140 наши колеги зад граница ще вземат участие в СИК.“ Анастасов обясни, че, за да изпълни задължението си и да излъчи по един представител на държавата във всяка една СИК зад граница, МВнР ще разчита и на 165 души -представители на българската общност. В същото време, след консултациите с политическите партии, ЦИК предложи около 500 души членове на СИК зад граница, които всъщност са също членове на българските общности зад граница.

„От 2507 членове на СИК, когато извадим 300 наши служители и 500 партийни предложения, от МВнР се изисква да предложи около 1700 членове на СИК, предложени от нашите представителства, след консултации с българските общности зад граница“, уточни Анастасов.

Съгласно решението на ЦИК секционни избирателни комисии зад граница, съставени от 3 членове, има в 33 от 465 секции – основно те са в държави, където имаме изключително малко подадени заявления за гласуване и където по наш анализ подават своя глас между 15 и 50 души. Единствената държава, в която СИК са с трима членове, а традиционно гласуват около 300 души, е тази в посолството ни в Осло, Норвегия. Това се дължи на сериозните противоепидемични мерки там и с факта на разкриване на две нови секции близо до Осло, с които българските граждани ще бъдат улеснени в упражняването на правото си на глас.

Министерство на Външните Работи на Република България

Ред. бел.: Списъкът със съставите на избирателните комисии извън страната можете да видите ТУК

>

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here