Румен Радев: “Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията!”

24ти март 2021 – В предстоящите парламентарни избори на 4ти април 2021 има два важни фактора за осигуряване на балансирано представяне на интересите а българския народ в парламента – висока избирателна активност и честно преброяване на гласовете.
Правилата в изборния кодекс не бяха променени, за да отразят ненормалните условия по време на пандемия. Избирателната активност на българите в чужбина бе допълнително ограничена с налагане на рестрикции и при присъствено гласуване особено за българските емигранти извън ЕС.
Ето какво сподели българският президент Румен Радев относно важността на честните избори:
“Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията и като общество и институции трябва да работим за повишаване на доверието към този инструмент на правовата държава. Легитимността на всеки вот се състои в масовото участие на гражданите, а доверието на обществото в следващите парламент и правителство е техният най-голям капитал. Разчитаме много на опита и експертизата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и на тяхната мисия от наблюдатели в България на предстоящите парламентарни избори.
През изминалата година и половина проведох серия от консултации с отговорните институции, със здравните власти с парламентарните и извънпарламентарни партии, с граждански организации и с представители на българските общности зад граница. На тези срещи се откроиха както предизвикателствата към българския изборен процес, така и пътища за неговото усъвършенстване и постигане на висока избирателна активност.
Предпоставки за това са актуализация на избирателните списъци, видеонаблюдение на броенето на бюлетините и оформянето на протоколите, откритост на процеса на сертифициране и валидиране на машините и широка информационна кампания за начина на гласуване с тях и особено за осигуряване на дистанционно гласуване на българите зад граница. Голямата цел е да се гарантира както здравето на гражданите по време на вота и правата на карантинираните и болните в условията на пандемия, но най-вече честност, прозрачност и достъпност на изборния процес.”

Надя Минкова
в. “България СЕГА”

>

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here