Гласовете на българите извън ЕС са нежелани

14ти март 2021 – Едва ли има българин, който се интересува от предстоящите парламентари избори, да не е разбрал, че управляващите партии не желаят висока избирателна активност. Това е причината в момент на пандемия не само да не се променят правилата и да се адаптират към ненормалните условия, в които хората живеят в цял свят, но и допълнително да се ограничи присъственото гласуване на българите, които се намират извън ЕС.
Очевидно е, че управляващият елит се страхува от тези, които протестираха срещу правителството на Борисов месеци наред. Те се страхуват и от българите в чужбина.

Защо?

Защото гласовете на тези българи:

• са шанс за промяна на начина, по който се прави политически бизнес в България

• ще спрат кранчето на паричния поток от ЕС към управляващите партии

• могат да доведат до търсене на отговорност от политиците, които са били във властта досега!

Българите в страни като САЩ, Великобритания, Турция са гневни, понеже на практика им се отнема конституционното право да гласуват.

Остро реагираха и партии, които са против сегашната политическа конюнктура:

ПП “Републиканци за България”

Павел Вълнев (зам. председател):

“В следващите 2-3 дни джипката на Бойко Борисов трябва да разтовари пред парламента депутатите на ГЕРБ – спешно!
Народните представители трябва да прегласуват позорния текст на избирателния закон от 2016 година, който ограничава секциите в чужбина до 35 в държавите извън Европейския съюз и така отнема конституционните права на 2 милиона българи зад граница.
Няма да се уморя да повтарям – гласовете от чужбина са кошмарния сън на статуквото. Нашенци удвоиха заявленията си за откриване на нови секции. Това са заявления на свободни хора, които не могат да бъдат купени с 24 лева дневна дажба или с 50 лева над месечната си пенсия. Тази е основата на страха – масов вот на независими граждани .
Заливайте мейлите и профилите на депутатите във фейсбук с искане да се съберат и да прегласуват текста, който нарушава Конституцията и ви отнема права, гарантирани в нея!”

“Демократична България”

Христо Иванов (съпредседател):

“Парламентът да се събере извънредно и да премахне тавана от 35 секции извън ЕС Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов призова Народното събрание да се събере извънредно и да премахне ограничението в Изборния кодекс от 35 секции за гласуване в страните извън ЕС. Той направи призива във видео, излъчено на живо в социалните мрежи, след като на вчерашното си заседание ЦИК окончателно определи броя на секциите в чужбина.
Тази кампания имаше безпрецедентно много подадени заявления за гласуване в чужбина, особено във Великобритания и САЩ. След Брекзит българите в Обединеното кралство ще гласуват по правилата за страните извън ЕС. По изчисления на “Демократична България” заради тавана от 35 секции във Великобритания няма да могат да бъдат разкрити около 50 места за гласуване, въпреки че има достатъчно заявления затова.
“Съберете парламента, направете нещо наистина патриотично и човешко. Дайте възможност на тези хора да си упражнят правото на глас, да си упражнят правото на България. Тя не е ваша, тя е на всички българи, особено на всички, които искат да гласуват и да участват в този процес”, обърна се Христо Иванов към всички парламентарно представени формации.
Той припомни, че в момента в социалните мрежи върви кампания на българи в САЩ, в която се разпространяват плакати с надпис “Имаш право на България”.
“Ние всички като държава, като общество им дължим тази възможност, защото те са част от тялото на България, от това, което ние наричаме Голяма България”, каза Христо Иванов. Той се обърна и към хората от екипа на министър-председателя.
“Нека Севда да покаже на Бойко Борисов този плакат. И ако той не предпочита да си гледа вечния плакат на председателя на задкулисието Ахмед Доган, ако все още нещо истински патриотично и българско е останало у него, съберете парламента и махнете това ограничение.
Дайте възможност на тези хиляди българи, които искат да гласуват, да могат да гласуват”, каза Иванов.
Той заяви, че последователното третиране на българите в чужбина като втори сорт и
последователното им изтикване от живота в България “обслужва само задкулисието на Ахмед Доган” и този модел на Държавна сигурност и корупционерите, които искат страната да бъде бедна и ограничена, за да могат да я контролират.
“Или ще дадем права на българите в чужбина да гласуват нормално, или ще продължим да държим България на колене”, смята той.

ПП „Има такъв народ“

Слави Трифонов (председател)

“Вчера ЦИК каза “майната им на българите в чужбина”. Как го направи ли? Ще обясня.
По закон, за да бъде разкрита секция извън територията на България, беше необходимо 60 български граждани преварително, до 9 март, да заявят намерението си да гласуват в нея. Така например, благодарение на подадените заявления от български граждани, пребиваващи в Германия, на 4 април там ще има близо 70 избирателни секции.
Във Великобритания обаче, където има над 200 хиляди българи, избирателните секции ще са едва 35. И забележете – българите във Великобритания са подали с близо 3 хиляди повече заявления от българите в Германия. Но секциите във Великобритания ще са 35, а в Германия – 70. Защо това е така?
Вчера ЦИК реши да се позове на една срамна, безскрупулна и противоконституционна поправка в Изборния кодекс от 2016 г., според която общият брой на избирателните секции, които се образуват в държава извън Европейския съюз, не може да надвишава 35. Няма значение колко хора са подали заявления, няма значение колко хора искат да гласуват – 35 секции и толкоз. Това реши ЦИК.
И така, във Великобритания, която вече не е член на Европейския съюз, са подадени заявления с поне 60 подписи за 83 секции, но ще има само 35 секции. “Майната му на заявленията”.
В САЩ има подадени заявления за 46 секции, но ще има 35 секции. “Майната му на заявленията”.
В Турция има подадени заявления за 42 секции, но ще има 35 секции. “Майната му на заявленията”.
Политическите партии на статуквото се бият в гърдите, че са патриоти или граждани за европейско развитие на България, а са приели противоконституционен закон, с който да ни разделят без всякакви принципи: едни българи в България, други българи зад граница, едни българи в Германия, други българи във Великобритания, САЩ и Турция. И не е ли ясно – разделят ни, за да владеят.
И не е ли ясно, че се страхуват от гласовете на българите в чужбина, страхуват се от гласовете на хилядите българи, които лятото се събираха в редица европейски и световни градове и искаха оставка? И не е ли ясно, че се страхуват от висока избирателна активност, защото тя ще им вземе властта? А без властта си те са нищо. Некадърни и неморални хорица, които могат да съществуват само във властта и чрез властта. Но това свършва, независимо какво ще каже Върховният административен съд след това решение на ЦИК. Независимо от това дали сега депутатите ще се съберат извънредно и дали ще отменят този дискриминационен и противоконституционен текст от закона. Това свършва.
Ще ви кажа нещо, в което съм сигурен – властта се ужасява от това как ще изглежда България, когато може да се гласува електронно.
Уважаеми българи, независимо къде се намирате по света, помислете си само това нещо как ще промени всичко и как ще измете тези, които сега ви мразят.
А мисля, че този момент е близо.”

Надя Минкова
в. “България СЕГА”

>

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here