Предлагат да се създаде фонд за финансиране на проекти на българските общности в чужбина

7ми март 2021 – Самоорганизирането на най-голямата българска общност извън България започна някъде около 2000 година. За тези 20 години постигнахме невероятно много. Едва ли има друга етническа общност в Чикаго с по-динамично развитие през този период от време. Създадоха се много български бизнеси в най-различни области. През последните години се умножиха организациите с идеална цел или така наречените non-for-profit компании. Освен, че са полезни за общността, те са също бизнеси, които даже имат много повече опции за набиране на средства, отколкото for-profit компаниите. Но, малка част от създателите на тези организации осъзнават това, а сред тези, които имат тази информация, незначителен процент имат качествата, опита и знанията да постигнат добри бизнес резултати.
В по-стари общности като, например, полската и украинската са създадени взаимноспомагателни каси (credit unions), които спонсорират важни събития и обществени организации. Може би един ден ще има и български Credit Union, но засега българската общност може да разчита предимно на средствата на определени български бизнеси и наши сънародници, които имат финансови възможности, визия и желание.

Неотдавна в интервю за BG7 TV, собственикът на “Малинчо” – Калин Пенчев сподели, че е нужно още време за повечето български бизнеси да съзреят за дарение и спонсориране на обществено значими каузи.

Павел Вълнев (добре познат на българите в Чикаго), който стартира нов политически проект, предлага създаване на фонд за финансиране на проекти на българските общности в чужбина.
“Всяка година сънародниците ни от чужбина изпращат в България над 1 млрд. евро. Ние смятаме, че е редно да върнем обратно към тях поне 1% от тези средства. Затова предлагаме да бъде създаден държавен фонд, който ежегодно да финансира малки проекти (до 25 000 евро) на българите зад граница на обща стойност от поне 10 млн. евро. По този начин ще допринесем за подобряването на имиджа на страната ни и за засилване на връзката с нашите сънародници.” – категоричен е той.
Ако тази негова инициатива се осъществи, това би било добра не само за българската общност в Чикаго, но и за по-малките български общности в САЩ и по целия свят, които имат много по-малък финансов потенциал.
Създаването на АБУЧ (Асоциация на Българските Училища в Чужбина), които заедно с Министерството на образованието и науката на България успяха да намерят формула за финансова покрепа на българските училища в чужбина, е един пример на успешно взаимодействие между българската държава и българските общности в чужбина, когато печелят всички. Това е проект, който макар да продължава да се оптимизира, дава надежда, че подобни успешни инициативи са не само нужни, но и напълно възможни при намиране на правилния балансиран подход.

“Павел заслужава да му се даде шанс” сподели Пенчев пред камерите на BG7 TV.

Надя Минкова
в. “България СЕГА”

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here