Българската авиокомпания GullivAir получи разрешение за полети до САЩ

На 2 март 2021 българската авиокомпания Гъливер (GullivAir) получи официално разрешение от Департамента по транспорта на САЩ (US Department of Transportation – DOT) за изпълняване на чартърни и редовни полети от ЕС до САЩ. Плановете на компанията са да стартира редовни полети от София до Ню Йорк, летище JFK, съобщава www.letene.com

Да припомним, че българският стартъп Гъливер (GullivAir) се сдоби с първия си Airbus A330 през юли 2020, когато той получи регистрация LZ-ONE. Преди по-малко от месец компанията получи на лизинг и втори самолет от същия тип, а до месец се очаква GullivAir да се сдобие и с трети Airbus A330.

С трите си широкофюзелажни машини компанията планира да започне редовни директни полети от София до Ню Йорк, три пъти седмично.
Да припомним, че засега никоя авиокомпания не предлага директни полети от София до САЩ, и всички полети по тази дестинация са с прекачване.

Така например полската LOT предлага полети от София до Ню Йорк с прекачване във Варшава, Turkish Airlines – през Истанбул, Lufthansa – през Франкфурт, а българският национален превозвач Bulgaria Air свързва София с Ню Йорк чрез своите партньори Air France / KLM през Париж и Амстердам.
Авиокомпания GullivAir е основана през 2001 от Янко Иванов и започва дейност през януари 2002 с полети от София до Великобритания за нуждите на туроператора „Болкан Холидейз“.

49,1% от капитала на фирмата са собственост на туроператора „Болкан холидейз сървисис“, 28,9% – на фирмата от Лихтенщайн „БХЦ анщалт“, а 22% притежава лично Янко Иванов, който е и управител на авиокомпанията. Управител на „Болкан холидейз сървисис“ пък е Радка Минева, която е член на надзорния съвет на Първа инвестиционна банка и съпруга на един от основните й собственици – Цеко Минев.

По материала работи
Атанас Ненов

сн:GullivAir

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи |
Join our main FB groups today:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница |
Like our main FB page:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви! Екип на в. “България СЕГА” |
Thank you! “Bulgaria SEGA” newspaper

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here