Българският Чикаго празнува

28ми февруари 2021 – Българите от най-голямата българска общност в САЩ празнуват. Формалните поводи са Баба Марта и националния празник на България. Сънародниците ни спазиха традициите, независимо от ограниченията свързани с пандемията. С идването на пролетта българите във Ветровития град имат надеждата (като че ли повече от преди) за нормален живот и за здраве на техните семейства.
Украсено бе “Българско” дърво в центъра на Чикаго. Един проект на Българо-американската асоциация. Дървото става все по-красиво с всяка изминала година! Благодарение на ентусиазма и таланта на Евгения Петров, Петранка Стаматов, Цветелина Бойновска, Красимира Атанасова дървото, украсено с уникални ръчно изработени мартеници, можете да видите на Michigan avenue в близост до Art Institute of Chicago до 14 март 2021 година.

Център “Българика” организираха традиционното празнично българско хоро в чикагското предградие Mt. Prospect. “Българика” е основана през есента на 2014 година като школа по български народни танци в Чикаго, САЩ. В последствие Българика прераства в средище на хора милеещи за опазване на българските традиции и родови ценности и тяхното разпространение по света.


Генералното консулство в Чикаго организира тържествено издигане на националния трибагреник в центъра на Чикаго по повод националния празник на България – 3 март. Това се прави повече от 15 години, а тази година заради пандемията церемонията бе с ограничен брой хора. На събитието присъстваха и членове на неотдавна сформираната асоциация на полицаи от български произход.
За българската общност това е време, когато всяка година те могат заедно да се радват и празнуват. Дано час по-скоро да можем пак да се веселим и празнуваме заедно не само виртуално, но и на живо!

Надя Минкова
в. “България СЕГА”
сн., вид.: ЕвроЧикаго, Генерално Консулство на РБ в Чикаго, Център “Българика”

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи |Join our main FB groups today:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

Поканете свои приятели, познати и роднини да се присъединят също!
Споделете тези групи на Вашите фейсбук стени!

2. Харесайте нашата главна ФБ страница | Like our main FB page:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви! Екип на в. “България СЕГА” | Thank you! “Bulgaria SEGA” newspaper

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here