Олимпиадата за Левски, ще се проведе за 15-ти пореден път в Чикаго

16ти февруари 2021 – Заради наложените пандемични ограничения тази година събитието ще бъде виртуално. Организатори са Културен център “Магура”, в партньорство с Националния музей “Васил Левски” в Карлово и с подкрепата на ГК на РБългария в Чикаго и Олимпийски клуб “Васил Левски”.

Кога бе началото? 

През 2006 година беше учреден Инициативен комитет за Левски, който съвместно с първото Генерално консулство в Чикаго и Националния музей, “Васил Левски” в Карлово, обявиха сред българските училища конкурс-литература и изкуство за Левски.
Имената на наградените деца, заедно с грамотите бяха обявени официално на Втората международна среща на медиите, организирана от БТА през 2006 година, чиито домакин беше българската общност в Чикаго. Инициативата бе на първия генерален консул на република България в Чикаго Иван Сотиров (личен приятел на бившия генерален директор на БТА Максим Минчев). Вестник “България СЕГА” изигра централна роля в организацията на събитието.
Директорката на музея в Карлово, Дора Чаушева подари при посещението си тук, колекция от фото – пана за живота на Васил Левски, неговите съратници и семейство, които станаха неотделима част от всяко честване.
След учредения Българо-американски център за културно наследство в Чикаго през 2007 година събитието прерасна в Олимпиада за Левски. Обединените усилия на БАЦКН и културен център “Магура” преди пет години спомогнаха Олимпиадата да добие истински облик със съзстезателния дух на спортна олимпиада, в духа и традициите на Апостола на Свободата.

За участие със стихотворения, песни, танци или рисунки тази година бяха поканени децата от съботно-неделните български училища в Чикаго. Ще има участници от “Малко Българско училище”, училище “Джон Атанасов”, Български Учебен Център ”Знание “ и Български Учебен Център “Родолюбие”, училище “Нов Живот”, училище “Свети Иван Рилски-Чудотворец”, училище “Света София”, “Искра АБВ”, Клуб “Спартак” и Детска школа по народни танци към център “Магура”.
Всички предварително изпратени видеоматериали и снимки ще бъдат излъчени на Фейсбук страницата на “Магура” на 19 февруари.
Всяко училище ще получи грамота за участие от националния музей “Васил Левски” в Карлово, а сборният видео материал ще бъде публикуван в социалните медии, както и на сайта на музея в Карлово.

По повод 148 години от смъртта на Дякона, каним сънародниците ни в Чикаго на поднасянето на цветя и венец на паметника на Васил Левски.
Поклонението ще се проведе на 19 февруари в 15:30 ч. пред паметника на Апостола пред българската православна църква “Иван Рилски” в Чикаго.
Събитието се организира от Културен Център “Магура” и Център “Малката България” с подкрепата на Генералното Консулство на Република България в Чикаго и Олимпийски клуб “Васил Левски”.

Надя Минкова
в. “България СЕГА”
изт. КЦ “Магура”
видео: BG7 TV
рис.: Мила Милева

  1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи |Join our main FB groups today:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –

https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –

https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –

https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

Поканете свои приятели, познати и роднини да се присъединят също!

Споделете тези групи на Вашите фейсбук стени!

  1. Харесайте нашата главна ФБ страница | Like our main FB page:
    https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви! Екип на в. “България СЕГА” | Thank you! “Bulgaria SEGA” newspaper

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here