ЧЕПЕЛАРЕ-ЛАС ВЕГАС или ще им покажем какво можем

“Chicago – Bulgarian Kinda Town”. Под това название в. “България СЕГА” ще проследи историята на най-голямата и най-успешната българска общност в чужбина за цялата история на България. Ще се фокусираме главно на последната голяма вълна на български емигранти в Чикаго през периода: 1990 – 2020. Молим, всеки който може да помогне с интересна снимка, видео или информация да се свърже с нас на тел. 773.317.8035 или емайл: bg7tv.editor@gmail.com. Благодарим Ви!
Очакваме Ваши предложения за бизнеси, организации и личности, които смятате, че са изиграли важна роля в развитието на българската общност в Чикаго.
Това е материал на Орлин Крумов, създател на българския вестник в Чикаго “Good Luck – 1991), който е бил публикуван през март 1992 година.

***

Година след като е напуснал родното Чепеларе, родопският славей Никола Найденов се озова на сцените на Лас Вегас- мечта за всеки музикант по света.
Даа, Кольо или Нико, не е бил сред големите звезди на българската естрада, той е повече интерпретатор на Том Джоунс и Хъмпърдинг. В биографията му липсва престижно музикално училище или участие в телевизионни програми. Без брилянтен английски, без супер електронна техника, без покровители и големи претенции и все пак…върви дръзко напред към подиума на шоу бизнеса в Америка.
Кольо дойде в Чикаго и започна да пее така, както той може- красиво и страстно и … бързо стана любимец на зараждащата се българска колония! Свири на всяко нашенско събитие- пикник, сватба, кръщене. Ако не се появи с йониката или акордеона…партито просто замира, липсва искрата, която да възпламени хората.
Но ето, че дойде време за следващата стъпка- един от по-старите емигранти, поразен от музиката и самобитността на Никола, му дава идея да се яви на конкурса “В търсене на таланти”, който се провежда в четири тура в Илинойс. Кольо не се колебае, явява се и с песни на Том Джоунс преминава победоносно през първите три тура и вече е поканен за финалния национален конкурс в Лас Вегас!
Това е и причината да се срещнем с него, да му вдъхнем кураж или…да вземем от неговия. Така или иначе, всички сме отскоро в тази страна, в този красив, но не лесен град- Чикаго, имаме нужда от малко ентусиазъм, от примера на успели сънародници.
– Никога не съм допускал, че година след като дойда в Америка, ще пея във Вегас, ще се кача на същата сцена, на която са пяли Франк Синатра, Нат Кинг Коул, Том Джоунс и Хъмпърдинг- гордо заявява Кольо и хайдушка усмивка блесва на балканското му лице.- Но очите ми се отвориха и разбрах, че на финала само с имитация няма да стане… Трябва не само да пееш добре, трябва да накараш публиката да заживее с песента! Ценят се оригиналността, умението сам да сътвориш мелодия, която да вдигне хората на крака, да докосне сърцето… Труд, умение и здрава психика се иска. Но аз пращя от родопско здраве, родопчаните сме си талантливи, има нещо във въздуха, в планината, което ни прави такива. Абе…ще им покажем какво можем!

Орлин Крумов
в. “Good Luck”

Чикаго, Март 1992
за в. “България СЕГА”

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи |Join our main FB groups today:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited
Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago
Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

Поканете свои приятели, познати и роднини да се присъединят също!
Споделете тези групи на Вашите фейсбук стени!

2. Харесайте нашата главна ФБ страница | Like our main FB page:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА” | Thank you! “Bulgaria SEGA” newspaper

предишна статияГригор Димитров се класира за четвъртфинал на Australian Open
Следваща статияОлимпиадата за Левски, ще се проведе за 15-ти пореден път в Чикаго
Колумнист ("Литература", "Гледище", "Българският Чикаго") - в. "България СЕГА". Орлин Крумов е работил като журналист във в. „Стършел“ в периода 1984-1991 г. Автор е на книгите с хумористични разкази „Кой от двамата?“ (1987; съавтор М. Вешим) и „Лов на лъв“ (1990), на сборника с повести „Пробуждане от цветен сън“ (библ. „Смяна“, 1990), както и на две книги за българската емиграция в Чикаго: „Чападжиев“ (1996; 2010) и „Чикаго, малка българска столица зад океана“ (2006). Носител е на националните литературни награди: за фантастика на сп. „Орбита“ (1989) и на Съюза на българските журналисти за хумор и сатира (1989). Издател е на в. "Good Luck" (Chicago, 1992-1996). Четири негови книги се намират в Библиотеката на Конгреса (Вашингтон). Фейлетони на Орлин Крумов са преведени и публикувани в Русия, Унгария, Полша и Румъния. Е-майл: orlinkrumov@gmail.com

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here