Минута мълчание в памет на д-р Атанас Скатов

11ти Февруари 2021 – На 5 февруари 2021 г. медиите оповестиха, че българският алпинист д-р Атанас Скатов е загинал при слизане от Лагер 3 под върха К2 (8611 м) в планината Каракорум, Пакистан. Влошеното време е било причина изкачването да бъде прекратено. Българският алпинист участваше в първата международна експедиция, чиято цел бе да извърши първото зимно изкачване на К2.

Позовавайки се на информация от шерпите в експедицията, бе посочено, че по неизвестна причина Атанас Скатов, който се е намирал на височина 7418 м, се е откачил от осигурителното въже и е полетял в пропаст. Веднага след инцидента, в издирвателна акция с въртолет и шерпи, тялото му е намерено на височина 5500 м и транспортирано в гр. Скарду, Северен Пакистан.

Първоначалната версия за смъртта на Атанас Скатов е била скъсване на въже. Малко по-късно тя е отхвърлена от екипа, организирал изкачването на групата. „Заговори се, че Скатов е бил много уморен и забавените реакции са довели до възможността той да не е успял да се закачи за едно от въжетата.“ – novini.bg

Впоследствие, мениджърът на загиналия алпинист, г-жа Мария Илиева, е представила на българския премиер информация за това как са преминали последните часове от живота на Атанас Скатов. Тя подчертава, че причината за смъртта на нашия алпинист не е човешка грешка от преумора, а скъсано осигурително въже. В информацията се казва, че по трасето по върха е имало участък, който не е бил обезопасен и участниците в експедицията е трябвало да направят въже с плат от дрехите си.

В официалните документи за трагедията, публикувани от „24 часа“, също се потвърждават твърденията, че причината за смъртта е била скъсано предпазно въже.

„Смъртните актове са категорични, причината за смъртта е скъсано предпазно въже. От фирмата „Севън Съмитс Трекс”, която организира експедицията за покоряване на К2, твърдят, че всъщност българинът е направил грешка при откачането от едно въже и преминаването на друго, което според официалните документи не отговаря на истината.“ „Дори последният човек, с когото е говорил, потвърждава, че алпинистът е бил в невероятно настроение въпреки решението да спре с атаката на върха. И говорел как ще се върне през лятото, за да се качи.“ – slivenpost.bg

„Наложи се този официален документ да бъде разпространен заради спекулациите. Разговарях с някои от участниците в сегашната експедиция. Всички са на мнение, че Наско е бил изключително добре подготвен – физически и психически. Има снимки и видео, малко преди да падне, на които се вижда, че е в много добро настроение и кондиция. Разбира се, че непалската фирма, за която работят шерпите, ще се опитат да прикрият своята вина. Въжетата на места са били скъсани и неподменени.“ – твърди Нели Димитрова, сестрата на Атанас Скатов. – sportal.bg

Министърът на външните работи на България Екатерина Захариева уточни: „Премиерът е разговарял с мениджъра на екипа му. Има една информация там и друга в смъртния акт. По документи пише, скъсано въже на парапета. Това е докладът, който ние сме получили.“ „Разбирам, че компанията, която организира там на място експедицията иска да си запази името, но трябва да се разбере истината…“ „Не мога да кажа кога ще пристигне тялото, ние сме оказали пълно съдействие дори финансово и правим всичко възможно да го върнем максимално бързо.“

Известно е, че фирмата „Севън Съмитс Трекс” принадлежи на Мингма Шерпа и Чханг Дава Шерпа. Те са първите двама братя в историята на алпинизма, изкачили всички 14 осемхилядника и впоследствие вписани в „Световните рекорди на Гинес“. В тяхната експедиция са петте жертви през последните три седмици.

Най-напред, на 16 януари, загина 49-годишният испански алпинист Сержи Минготе. Непосредствено след нещастието с Атанас Скатов, на път за К2 безследно изчезнаха чилиецът Хуан Пабло Мор, исландецът Джон Снори Сигурдсон и легендата в пакистанския алпинизъм Мухамад Али Садпара, който, заедно с испанеца Алекс Тикон и световноизвестния италианец Симоне Моро, на 26 февруари 2016 г. извърши първото зимно изкачване на връх Нанга Парбат (Каракорум, Пакистан).

В информация от 10 февруари се оповестява, че премиерът Бойко Борисов е поел ангажимента правителството да съдейства за транспортирането на тленните останки на Атанас Скатов от Пакистан до Сливен, родния град на алпиниста. Консулът на България в Исламабад е получил необходимите от МВР и МВнР на Пакистан документи, за да може тленните останки да бъдат транспортирани.

• „Изказваме преклонение пред силата на духа на нашия алпинист – неговият подвиг и нестихващата му воля към върха никога няма да бъдат забравени.“ – МВнР на България

• „За пореден път природата показва силата си. Ще запомня Атанас Скатов с високите цели, които винаги си поставяше, огромните енергия, хъс и плам, с които говореше за алпинизма. В паметта си винаги ще го свързваме с върховете.“ „Смъртта на Атанас Скатов е огромна загуба за сливенската общественост.“ „Светъл да е пътят му нагоре!“ – каза кметът на Сливен Стефан Радев.

• „Скъпи приятели,
Както всички знаете, нашият мил и обичан Атанас Скатов вече не е сред нас физически, но ще продължи да живее в сърцата ни чрез своите дела, доброта, сърдечност и кауза! Той вече не страда! Душата му се пренесе високо над любимите му планини и върхове! Той ще бди над нас!
Експедицията му на К2 не бе неуспех, а бе пример за сила, вяра, борбеност и упоритост! Това, което постигна, бе огромен успех!
Той не се изкачваше за себе си, а заради всички хора, които мотивира! Бе готов и жертва живота си за това, в което вярва! Човек с огромно сърце!
Остави голяма следа след себе си, която няма как да бъде забравена!
Винаги ще помним неговото усмихнато лице!
Светъл път нагоре! Достоен Българин и Човек!“
Мир на душата ти! Обичаме те!“ – Екипът на д-р Атанас Скатов

• „Сълзите от време на време пресъхват, но не и болката в сърцето ми! Споменът за теб и усмихнатото ти лице са навсякъде около мен!“ „ Имаше цел! Имаше мисия! Всеки ден от живота си изживяваше своята вяра! Животът ти не бе напразен. Имаше толкова много смисъл в него. Остави толкова много след себе си.“ „Твоята душа е там, където принадлежи…. високо, високо, високо…“ – Шени Бензеш, приятелката на Атанас Скатов

• „За прослава Божия и Българска се изкачи, сине! Обичаме Те! Мама и Татко“

Някои от постиженията на д-р Атанас Скатов

• Д-р Скатов е първият и единствен българин, който е изкачил 11 пъти връх над 8000 метра.
• Изкачил е 10 от 14-те осемхилядника на Земята, Еверест – два пъти:

1. Еверест (север) 8848 м, Хималаи, Китай, 2014 г. (първо изкачване)
2. Манаслу, 8163 м, Хималаи, Непал, 2015 г.
3. Анапурна I, 8091 м, Хималаи, Непал, 2016 г.
4. Макалу, 8485 м, Хималаи, Непал, 2016 г.
5. Лхотце, 8516 м, Хималаи, Непал, 2017 г.
6. Еверест (юг) 8848 м, Хималаи, Непал, 2017 г. (второ изкачване)
7. Чо Ою, 8201 м, Хималаи, Непал, 2018 г.
8. Кангчендзьонга, 8586 м, Хималаи, Непал, 2019 г
9. Гашербрум I, 8080 м, Каракорум, Пакистан, 2019 г.
10. Гашербрум II, 8035 м, Каракорум, Пакистан, 2019 г.
11. Дхаулагири, 8167 м, Хималаи, Непал, 2019 г.

• Д-р Атанас Скатов е също така първият български алпинист, изкачил седемте най-високи върха на седемте континента на планетата (англ. Seven Summits):

1. връх Ухуру, 5895 м, (Африка), 2013 г.
2. връх Елбрус, 5642 м, (Европа), 2013 г.
3. връх Аконкагуа, 6962 м, (Южна Америка), 2014 г.
4. връх Карстенц-Пирамид, 4330 м, (Австралия и Нова Зеландия), 2014 г.
5. връх Винсън масив, 4892 м, (Антарктида), 2014 г.
6. връх Еверест, 8848 м, (Азия), 2014 г.
7. връх Денали, 6197 м, (Северна Америка), 2017 г.

• В продължение на 8 години той е извършил 21 експедиции. 14 експедиции от тях са на върхове над 8000 метра.

• Той е първият веган в света и първият българин, успял да завърши проекта „СЕДЕМТЕ КОНТИНЕНТАЛНИ ПЪРВЕНЦИ“, за изкачване на най-високите върхове на седемте континента на планетата.

• Първият веган в света, изкачил връх над 8000 метра без помощта на шерпа и изкуствен кислород

• Първи и единствен българин, изкачил четири осемхилядника в една календарна година (само за 140 дни)

• Най-бързо българско изкачване на три върха над осем хиляди метра – Кангчендзьонга, Гашербрум I и Гашербрум II за 64 дни през 2019 г.

• Носител на „Златна България“: Спортист на месец май 2014 г. за изкачването на връх Еверест

• „Почетен гражданин“ на град Сливен, 2015 г.

• Носител на „Грамота за цялостен принос за развитието на град Сливен“, 2016 г.

• Носител на „Златна България“: Спортист на месец май 2018 г. за изкачването на връх Чо Ою

• В топ 10: „Спортист на град Варна за 2018 г.“

• b2b Media: „Зелена личност на България 2019 г.“
„Спортист на Варна“ за месец май 2019 г. за изкачването на връх Кангчендзьонга

• „Спортист на Варна“ за месец юли 2019 г. за изкачването на връх Гашербрум I и връх Гашербрум II

• Награден със „Златен почетен знак“ на кмета на град Варна за цялостен принос за разпространението на: „Варна-Европейски град на спорта 2019 г.“

• Отличен с наградата „Сребърен сокол“ за спортисти, проявили огромна смелост в своята област, за изкачването на три осемхилядника в един сезон, 2019 г.

• „Спортист номер 1 на град Варна за 2019 г.“ за изкачването на четири осемхилядника за 140 дни

• Награден с „Почетен знак на БТС за особени заслуги“, 2019 г.

• Носител на отличието „Почетен Факлоносец на мира“, 26.11.2020 г.

• В България и чужбина e изнесъл над 300 мотивационни лекции и семинари, свързани с личностното развитие и силата на човешкия дух.

• Автор е на научни статии в България и чужбина

• През декември 2020 г. издава седмата си книга.

Д-р Атанас Скатов е ярка личност за България! Неговата сила изригна като огромен вулкан, за да изкачи земните висоти и прослави страната ни по широкия свят.

Най-високото у човека е неговата душа. От сега нататък Човекът Атанас Скатов ще ни гледа от небесата, а планината отново и отново ще разнася ехото му:

• „Мисля си, че България е една прекрасна страна с невероятна природа, история, култура.“

• „Имаме уникална планета, прекрасно място за живеене на нашата човешка раса.“

• „Мислите и желанията изграждат строга верига от взаимовръзки между мозъка, тялото, душата и Универсума и това ни дава посока за действие.“

• „Да мечтаеш, означава да бъдеш дързък, смел, безстрашен, но и разумен, и най-вече да вярваш в себе си.“

• „Когато планината е в сърцето ти и не може да отделиш поглед от тази красота…“

• „Независимо колко е висок един връх, на всеки един връх ти си по-близо до Бога.“

• „Чужди земи вече няма…. Все пак майката Земя е една за всички и светът отива към друг етап без граници.“

• „Нека всеки да прецени за себе си какво иска да постигне в този живот и какво може да даде от себе си, за да живеем в един по-добър свят.“

Нека помислим над думите на Наско и останем за минута в мълчание!

Д-р Ваня Велкова
в. „България СЕГА“, Берлин

  1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –

https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –

https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –

https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

Поканете свои приятели, познати и роднини да се присъединят също!

Споделете тези групи на Вашите фейсбук стени!

  1. Харесайте нашата главна ФБ страница:
    https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here