Холин (Витамин В4) – хранителна добавка със значителна функция

Холинът e необходим най-вече за функционирането на нервната система и мускулите. Той е нужен за производството на невротрансмитера ацетилхолин. Това химично вещество се използва от нервите, за да комуникират помежду си. По-конкретно, холинът е свързан с регулирането на настроението и паметта. Бебетата се нуждаят от него малко след зачеването им и по време на периода на детството. Смята се, че холина забавя когнитивното влошаване с напредването на възрастта.
Това хранително вещество е необходимо и за разграждането на хомоцистеина, вещество, което може да влоши втвърдяването на артериите. То играе важна роля при контрола на мускулите. Един от признаците на дефицит е увреждане на мускулите. Не на последно място, холинът подсигурява защита на ДНК-то, инструкциите, които са част от всяка жива клетка. Повреди на ДНК-то може да причини редица проблеми от рак до дефекти по рождение.
Въпреки, че много хора не получават достатъчно количество холин, значителен дефицит е рядко срещано състояние при тези, които са здрави и не са бременни. Сериозен недостик на холин в тялото води до затлъстяване на черния дроб, и от там до цироза.
За деца над 4 години до зряла възраст се пропоръчва 550 мг холин на ден. Приемането на холин над 3,500 мг на ден, независимо от възраста е противопоказно. Както за всички хранителни вещества от които се нуждаем,така и за холина най-добрият начин за снабдяване е храната. Чудесни източници на холин са яйчните желтъци и говежди черен дроб. Други добри източници на холин са: риба треска, сьомга, соя, гъби шийтаке и червените картофи.
Предварително планиране на приемане на достатъчно количество холин не е необходимо. Както при повечето хранителни вещества, здравословната балансирана диета обикновено гарантира липсата на дефицит. Подобно е и при християните. Те не трябва да полагат усилия да превъзхождат Божийте закони и наставления. Редовното четене и слушане на Божието Слово подсигуряват всичко, което им е необходимо за да живеят както трябва. Когато съгрешим, имаме уверението, че Бог ще ни прости и ще ни помогне, когато изповядаме греховете си. В Притчи 3:6 се казва: “Във всичките си пътища признавай Него, и Той ще оправя пътеките ти.” За повече информация отностно Божийте напътствия, посетете нашата страница:

www.helpinghandsbulgaria.net

Legal Disclaimer (Клауза за непоемане на отговорност): Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист. Информацията тук не е предназначена за решаването на конкретни индивидуални казуси! При конкретни индивидуални проблеми се свържете с лекар или съответния лицензиран специалист.
Издателите на в. „България СЕГА“ не поемат и не носят отговорност за предприето самолечение, поставяне на диагноза, козметични процедури или каквито и да са действия на база на материалите на тема „Здраве“, както и за верността на информацията и достоверността на източниците!

  1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –

https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –

https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –

https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

Поканете свои приятели, познати и роднини да се присъединят също!

Споделете тези групи на Вашите фейсбук стени!

  1. Харесайте нашата главна ФБ страница:
    https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here