ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА БЪЛГАРИТE В ЧИКАГО ПРЕЗ 2020 ГОДИНА

Всяка година Белият дом във Вашингтон публикува доклада „За състоянието на Американската нация“. Всяка година Българският научен център в Чикаго съставя материалът „За състоянието на Българите в Чикаго“. Тази година в условията на т. н. „Пандемия“ ще съобщим как се чувстват персонално българите в Чикаго, какво е тяхното емоционално състояние и самочувствие.

Българският научен център в Чикаго поздравява нашите сънародници по цял свят!

Голяма част от тях помолиха чрез вестник “България Сега“ и интeрнет порталът www.EuroChicago.com да информираме и поздравим приятелите им през специфичната година 2020.

Като начало ще започнем с Александър Дърводелски, днес 93 годишен, дългогодишен ръководител на Български национален фронт (БНФ е създаден през 1948 г.). Сашо приживя успешно няколко медицински интервенции. За него се грижи доктор Севдалин Панев. Следващият по възраст вероятно е Илия Консулов на 87 години. Бащата на Илия Консулов се е казвал Никола и е живял 101 години и 27 дни. Легендарният Шефкет Чападжиев, познат като Чап, спокойно наблюдава промените в света. Той пожелава здраве на всички и очаква да се открият рационални политици.

През 2020 г. господин Хамид Русев е изпълнявал препоръките на лекарите, а отец Валентин се грижил за съпругата си госпожа попадия Елена. Динко Динев (от Флорида) се възстановява след оперативна интервенция. Светлозар Момчилов и съпругата му Оксана се радват на 5 годишните им близнаци. Петър и Петранка Стаматови активно поддържат портала „Eurochicago“. Интересно е, че специалистът по недвижими имоти Петранка Стаматова е толкова популярна, че никога не се е налагало да се ракламира на книжния пазар.

Адвокат Цветелина Бойновска през декември беше преизбрана за Президент на Българо-Американска Асоциация (БАА). Нейната секретарка Албена полага активни грижи за двамата си внука. Добри Хаджибонев е много ангажиран и препраща хиляди поздрави на приятелите си. Велина от Prospect помага на възрастните авиопътници. Слави от Prospect управлява упорито проблемите на пассажерите от цял свят. Застрахователният специалист Анна Русева се грижи за българите през време на пандемията от коронавирус – тя помага на хората да получат на-важното – сигурността. Закрилникът на българите в престижната компания Prospect е Райков. На него дължим съществуването в нормална американска среда на много българи. Георги Пейчинов имаше смелостта да посети тази година България. Фризьорката Васка подържаше красотата и тази година на много българи. «Аристокротичния“ жилищен комплекс GLC, известен с езеро и шадраван, обитават 14 българи (Вили, Калоян, Никола и други).

В Чикаго се издават три български вестника: “България Сега”, “България” и “BG Voice”.

Активно работят българските магазини за хранителни продукти. Магазин «Малинчо» е собственост на леко напълнелия Калин, а главен менаджер е любезната Кремена. «Сердика» се ръководи от фамилия Вълневи. Ресторант «Балканика» предлага богато българско меню.

От Българските лекари популярен е доктор Ватев и доктор Ватева, а от зъболекарите Магдалена Апостолова и зъботехника Благой Апостолов.

Българските православни и евенгилистки църкви функционират нормално през време на т. н. Пандемия. Пастор Станимир Танев ни съобщи, че с цел събиране на по-малко българи на едно место се провеждат по няколко служби през деня. Отец Димитър също съобщи за функционални църковни служби. Отец Грую Цонков е винаги готов да осъществи и извънпланови богослужения. Той се отзовава и на домашни служби и оказва локална църковна помощ.

Свещениците и пасторите пожелаха „В тези трудни времена да сме сплотени за да оцелеем и да се обичаме!»

Енциклопедистът Стоян Стоев продължава да работи в областта на финансите и недвижимите имоти. Той препоръчва българите да бъдат по-скромни през първите сто години от своя живот и по-внимателни през вторите сто. Напомня, че „Слабите звезди светят по-ярко на тъмното небе“. Какво означава това, знае едно духовно лице в нашия град.

В добра кондиция е и специалистът на вкусни супи Ангел Георгиев – Ачо. Той, заедно с Евгений и Никола Чаракчиеви са Големи и малки хаджии, защото са посещавали на поклонение Божи гроб в Ерусалим и Зографския манастир в Света Гора (Гърция).

Винаги любезната Таня Димитрова осигурява уют на българите да провеждат своите сбирки в Българския културен център и да имат свежа българска литература.

Фармация «Глория»  е гордост за българите в Чикаго. Собственик на аптеката е Красимира. Тя осигурява лекарства от цял свят, а нейната колежка Яна е от Петрич. Както се приказва – Петрич бил по-популярен от София.

Емил Господинов откри нов офис за ремонт на компютри. Благодарим ти, г-н Господинов!

Костадин Вейзьов е най-големият български колекционер на български сертифицирани монети и банкноти. Той е и техен популяризатор. Издава книги и каталози на български и английски език.

Генералното консулство на България в Чикаго обслужва практически значителна част от САЩ. Временно изпълняваш длъжността Генерален консул е консул Людмила Тасева. Служители на Генералноко консулство са Вихра Михайлова и Атанас Рудалиев.
Костадинка е много популярна медицинска сестра. Тя помага на възрастните българи по домовете им в широк аспект на медицинските проблеми.

Зъбният лекар доктор Борис Калчев е с успешно лечение на класически проблеми, протези, детска стаматология. Известен е със своята любезност с клиентите си.

Художничката Кина Бъговска има амбицията да увековичи значимите българи в Чикаго в инвидуални портрети.

Худажникът Василен Васевски имаше много плодотворна година, нарисува много нови платна и подготвя книгата „Корени“.

Калина Томова публикува поезия, лирика и импресии и подготвя книгата „Рисунки върху пясъка“. Ръководи денски арт клуб за малчугани „Въртележка“.

Димитър Чалъков обича да пътува. Може би тое е единственият българин, който е бил 4 пъти в Нова Зеландия. Сега пътува до там всяка седмица виртуално, възседнал един облак в интернет.

Вили е една симпатична българка, която управлява живота на възрастни сънародници.

Райна Недялкова продължава да осъществява реставрация на винтич облекла. Пише книгата „Частица от моето детство“. Прогнозира етапи от т. н. „Дигитална революция“. Добър дух и оптимизъм.

Елена Табакова обогатява периодично „Виртуалния български музей в Чикаго“

Според Симеон Гаспаров 2020 е била тежка година. Опознал е по-дълбоко себе си и света. Вълнувал се е от това, което се случи в САЩ. Очаква, че разумът ще наделее.

Вероятно сме пропуснали много значими българи, но този материал е повод всеки да напише допълнение към него.

Благодарим Ви българи, че се гордеете с българския дух по цялото земно кълбо!

Тази информация обхваща периода 1 януари 2020 до 31 декември 2020 включително.

Обичаме Ви!

Български научен център – Чикаго
за в. “България СЕГА”
Актуализация 24 януари 2021  

  1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –

https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –

https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –

https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

Поканете свои приятели, познати и роднини да се присъединят също!

Споделете тези групи на Вашите фейсбук стени!

  1. Харесайте нашата главна ФБ страница:
    https://www.facebook.com/bulgariasega

 

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here