Честит 46ти президент Америка!

20ти януари 2021 – На днешната дата всеки четири години е формалната церемония по инаугурацията на новия президент. Тази година, обаче, тя е доста по-различна. Поляризацията в САЩ достигна точката на кипене на 6ти януари 2020, когато поддържници на Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса. 6 души загинаха в резултат на този шурм и бяха нанесени щети. Това е причината днес да присъстват десетки хиляди войници от националната гвардия. Америка е изправена пред огромни предизвикателства и проблеми, трупани в продължение на десетилетия. Сега, както никога, е нужно да погледнем истината в очите. Нещо, което е изключително трудно да се постигне главно заради непрофесионалното и партизанско поведение на меийнстрийм медиите и техногигантите. Моят вариант на истината е, че в Америка няма баланс през последните години. Допусна се всички направления на властта да се компрометират и корумпират, поради което американската система не може вече да работи ефективно. Това е и причината политиците да не работят за интересите на народа и страната, а по-скоро за тези корпорации и олигарси, които дават повече пари. Неравенството все повече се задълбочава – богатите стават все по-богати, а средната класа продължава да се смалява. Не е необходимо да си икономически експерт, за да разбереш, че без да се вземат мерки, ще се стигне до сериозен вътрешен конфликт породен от високо социално напрежение. Въпрос на време. В продължение на своя мандат едно от нещата, което Тръмп направи е , че “отвори очите” на десетки милиони американци, че “блатните политици” във Вашингтон не работят нито за интересите на своя работодател – американския народ, нито за интересите на САЩ.
След март миналата година живеем като в холивудски филм на ужасите, в който ние самите се снимаме. Над 400 000 души са официално загиналите от к-19 в САЩ и все още не се вижда “светлина в тунела”. Заради потенциалната опасност от проява на насилие и пандемията Джо Байдън се заклева пред хиляди американски знамена, които по идея би трябвало да символизират липсващите хора.
Тези избори ще останат в историята на Америка като най-странните. Няма да говоря за нередностите в изборния процес, а те са немалко. Най-голямата нередност бе координираната акция на практически всички мейнстрийм медии плюс техногигантите за селективно представяне на информацията и нейното партизанско и едностранно интерпретиране. През 2020 мейнстрийм медиите “удариха дъното” поне през последните 22 години, които съм в САЩ. Те имат сериозна вина за всичко, което се случи до и след изборите.

Редно е независимо от всички личностни недостатъци и грешки да отдадем заслуженото за това, което постигна Тръмп и неговата администрация. Да, той не се държи и не говори като политик. През изминалите четири години Тръмп бе като “слон в стъкларски магазин”. Изпочупи доста неща. Направи и грешки (като всеки предишен президент). Но, противно на имиджа му създаден от мейнстрийм медиите, това е човек, който обича страната си, иска да има ред и благополучие.

Новият 46ти президент Джо Байдън е вече факт. Връщаме се отново към стандартния начин на правене на политически бизнес в една меко казано нестандартна и опасна ситуация за САЩ и света. Защо Америка гласува за него сега (когато той е на 78 години, далеч от разцвета на силите си), а не при предните му два опита (1998 и 2008)? Един от отговорите можете да намерите малко по-горе.
САЩ днес се нуждаят от сериозна корекция в начина, по който се прави политически бизнес, защото сега на карта е поставено самото съществуване на тази велика страна.
Дали човек като Байдън, който е бил почти 50 години във властта (и е бил част от причините за много от натрупаните проблеми) и други негови колеги (кариерни политици) ще успеят да върнат баланса в американската система, ще покаже бъдещето.

Без да виждам логиката, истински бих се радвал, ако това се случи.
Америка не е съвършена, но е едно от най-добрите постижения на нашата цивилизация. Запазването на тази държава във вида, в който всички по света я познават, означава съхраняването на надеждата за демокрация, свобода и справедливост.
Днес започва нова глава от историята на САЩ. Нека бъдем реалисти и оптимисти. Предстоят ни трудни четири години, но ако американците работят заедно за интересите на страната си и за общото добро, няма сила която да ги спре.
Нека загърбим негативните емоции от изминалите избори и бъдем толерантни един към друг.

Америка не е синя и червена. Тя е бяло – синьо – червена!

Нека се молим страната, която е втора наша Родина да се запази, както и социалния ред в нея!

Бъдете здрави!

Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА”

  1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –

https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –

https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –

https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

Поканете свои приятели, познати и роднини да се присъединят също!

Споделете тези групи на Вашите фейсбук стени!

  1. Харесайте нашата главна ФБ страница:
    https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here