Среща на представители на български организации с идеална цел в Чикаго (Видео)

18ти януари 2021– В събота се състоя среща на представители на български организации с идеална цел в Чикаго. Организатор бе Павел Вълнев, собственик на транспортната компания “Amerifreight Systems LLC”, който неотдавна стартира политически проект “Републиканци за България”. Сред учредителите на партията са и други наши сънародници в Чикаго: Иван Тодоров – писател и историк, Любомир Крулев – член на Борда на Директорите на Малко Българско Училище, Станислав Станимиров – съосновател и вицепрезидент на културен център “Магура”. Бившият генерален консул на РБ в Чикаго – Иван Анчев е също в групата на учредителите на ПП “Републиканци за България”.

Срещата премина в конструктивна атмосфера. Бяха обсъдени различни идеи за нуждата от по-голямата активност на българите в Чикаго в политическите процеси в България, подобряване на административните услуги тук и в България, помощ за българи решили да се завърнат завинаги в Родината си и др.

Във връзка с арогантното изказване на Валери Симеонов: “който иска да гласува да си хване самолета”, бе предложено да се напише протестно писмо и петиция.
При положение, че половината от работещите българи са в чужбина, логично е България да промени политиката си към тях. Още повече, че страната е изправена пред сериозна демографска криза. Една от стъпките в това направление би била създаването на Министерство за българите в чужбина.
В петък пак по инициатива на Павел Вълнев се състоя среща на български бизнеси в Чикаго.

Целта и на двете срещи бе да се обсъдят важни въпроси и проблеми на българската общност в Чикаго в неформална форма.
Заради пандемията бе невъзможно да се поканят голям брой гости, но се предложи подобни срещи да станат редовни, включително и във виртуален формат.
Българската общност се разви много динамично през последните 30 години, но има нужда от по-добра координация между българските бизнеси и организации с идеална цел.

Надя Минкова
в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here