2021: Първа среща на български бизнеси в Чикаго (Видео)

16ти януари 2021 – По инициатива на Павел Вълнев, собственик на транспортната компания “Amerifreight Systems LLC” и зам. председател на ПП “Републиканци за България” се проведе среща на българските бизнеси в Чикаго.

Сред гостите на коктейла бяха Marchela Travel, Cellex Consulting Group, Malincho, Delta Wholesale Tire, Home Realty Group, Superior Overnight Services, Magura Cultural Center, Ричард Денизов (бивш партньор на братя Вълневи в “Amerifreight Systems LLC”) и др.

На събитието присъства мултимилионерът и стар български емигрант (пристига в САЩ през 1964 г.) Шефкет Чападжиев.
Обсъди се състоянието на българската общност в Чикаго и координацията между българските бизнеси.


Ето как Марчела Челебиева – Президент на “Marchela Travel” оцени пред камерите на BG7 TV състоянието на нашата общност: „През последните 5-6 години общността ни се обедини. Бизнесите започнаха да си помагат. Възхищавам се от българската общност в Чикаго. Генералното Консулство на РБ в Чикаго също изигра огромна роля, както и българските медии тук“.


„Трябва да приемем, че работим за една цел. В първите точки на уставите на всички организации с идеална цел в Чикаго са засегнати: обединение на българската общност, запазване на българския език и съхраняване на българските традиции“ – сподели за в. „България СЕГА“ Станислав Станимиров – съосновател и вицепрезидент на Културен Център “Магура” – Чикаго.

Представени бяха идеи за подобряване на бизнес климата както в Чикаго така и в България. Броени седмици до парламентарните избори в България се обсъдиха предложения за повишаване на активността на българските гласоподаватели в Чикаго.
Някои от гостите изказаха несъгласие с отношението на водещи партии в България към българските гласоподаватели в чужбина. Пример за подобно отношение бе вчерашното заявление на Валери Симеонов, че ако българин в чужбина иска да гласува, “да си хване самолета и да дойде в България”.

„Пълна глупост“ бе реакцията на Мариан Лаков – IT архитект, които години наред е участвал като председател или секретар на различни избирателни секции в Чикаго. „Какво да очакваш от Валери Симеонов? По време на пандемията, това което предлага е мисия невъзможна!“.

Пътуването сега е затруднено заради к19 пандемията и такъв императивен подход би довел до по-ниска активност на българите в чужбина в предстоящите парламентарни избори на 4ти април 2021 година. Въпреки съществуващите пречки имаше консенсус сред присъстващите, че нашите сънародници в Чикаго трябва да помогнат на Родината си със своите гласове.


Калин Пенчев – собственик на верига от хранителни магазини “Малинчо”, който има много добра представа за изборния процес в “Града на ветровете” (понеже към неговия хранителен магазин тук редовно се организират избирателни секции), сподели следното за в. „България СЕГА“:

„Макар че се говори, че в Чикаго има над 100 000 българи, според мен по-реалната цифра е между 20 и 30 000. Не виждам пречки за тяхното гласуване тук освен дискомфорт, поради липса на документи за законно пребиваване в САЩ или незаинтересованост“.

Надя Минкова
в. „България СЕГА“

  1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго – https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго – https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ – https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

Поканете свои приятели, познати и роднини да се присъединят също!

Споделете тези групи на Вашите фейсбук стени!

  1. Харесайте нашата главна ФБ страница:
    https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here