Долната камара на Конгреса очаквано събра нужните гласове за импийчмънт

13ти януари 2021 – Долната камара на Конгреса гласува в полза на импийчването на Доналд Тръмп за втори път с 232 гласа “за” срещу 197 “против”.

Формалната причина бе “подбуждане на бунт срещу властта”. На 6ти януари 2021 година привърженици на президента се опитаха да осуетят сертифицирането на електоралните гласове от Конгреса, които бяха в полза на Джо Байдън. В резултат на щурма на сградата на Конгреса починаха 5 души и бяха нанесени щети. Импийчмънт резолюцията осъжда Тръмп заради “разпространяване на лъжи, че той е спечелил президентските избори с голяма преднина”.

За разлика от първия импийчмънт, този път 10 републиканци (измежду които бе и Адам Кинзингър от Илинойс) подкрепиха мярката. Ужасът и страхът, който изпитаха конгресмените на 6ти януари изигра важна роля в тяхното гласуване. Мнозинството републиканци гласуваха “против”, тъй като в речта на президента не е имало конкретни думи, които да призовават към насилие и незаконни действия. Гласуването се проведе след съкратена и ускорена процедура предвид малкото време, което остава до края на мандата на Тръмп. По всяка вероятност Сенатът ще гласува след като Тръмп напусне поста си, като за целта са нужни 2/3 от всички гласове. Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл не скри гнева си от поведението на Доналд Тръмп, но уточни че все още не е решил как ще гласува.

Преди гласуването за импийчмънт долната камара на Конгреса призова вицепрезидента Майк Пенс да приложи 25та поправка и заедно с членове от кабинета да отстрани президента от неговия пост, заради невъзможност да изпълнява фукнциите си. В писмо до Ненси Пелоси (председател на долната камара на Конгреса), Пенс отказа да активира 25та поправка и определи подобни действия като опасна политическа игра.

Атанас Ненов
в. “България СЕГА”

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

Поканете свои приятели, познати и роднини да се присъединят също!
Споделете тези групи на Вашите фейсбук стени!

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here