В СВЕТА НА ДЕТСКИТЕ СЪНИЩА С ВЕСЕЛА ФЛАМБУРАРИ

Уважаеми читатели, Салон за българска култура и духовност в Чикаго и в-к „България СЕГА“ започват поредица, в която ще бъдат представяни поети и писатели, членове на Лигата на българските писатели в САЩ и по света. В настоящия брой ви предлагаме да се запознаете с творчеството на детската писателка Весела Фламбурари, която ни кара да погледнем на живота чрез фантазията и богатството на детското въображение.

В СВЕТА НА ДЕТСКИТЕ СЪНИЩА С ВЕСЕЛА ФЛАМБУРАРИ

Весела Николова Фламбурари е родена в гр. Добрич. Завършила е „Актьорско майсторство за куклун театър“ в НАТФИЗ и „Културология“ в СУ „Кл.Охридски“. Член е на Съюза на българските писатели и на Лигата на българските писатели в САЩ и по света. Лауреат на много български и международни награди за детска литература. Автор е на 18 книги в жанровете детско-юношеско фентъзи, детска литература и фантастика за най-малките. Нейни книги са преведени на сръбски, гръцки, хърватски, чешки и английски език, като в момента нейни книги на английски език, издадени от лондонското издателство OnTime Books, могат да бъдат намерени в световната книжарница на Амазон.
По приказките на Весела Фламбурари има реализирани телевизионни серии в БНТ и радиопредавания в БНР. Фламбурари участва в инициативата на БНТ, за любима детска книга на България – „Малкото-голямо четене” (по лиценз на BBC “The Big Writing”) – и достигна до шейсет и пето място, измежду автори и книги за деца от цял свят и от всички времена.
Била е председател на жури по връчване на Националната награда за детска литература „Петя Караколева”, както и на Международният детско-юношески литературен конкурс „Стефан Гечев“, организиран от Националната Агенция за българите в чужбина; член на жури по връчване на Националните награди за принос в детското книгоиздаване „Константин Константинов“. Фламбурари; член на журито на Националния детски и младежки конкурс „Копнеж за растящо творчество“, организиран от Фондация „Човешката библиотека“.
Омъжена е за гръцкия лекар-анестезиолог и известен поет Василис Фламбурарис. Живее в Атина.

ПРИНЦЪТ НА СЪНИЩАТА
Откъс от приказка

Той е принц на сънищата. Може да те накара да заспиш, както си ядеш шоколада или точно когато те изпитват по математика. Той е толкова невероятно изкусен в магията си, че потопи един цял град в сън, навръх градския празник. Заспаха музикантите, както си биеха чинелите. Заспа кметът по средата на тържествената реч. Заспаха въртележките и люлките от лунапарка. Заспа дори камбаната на градския часовник, както си се поклащаше от вятъра.
Принцът на сънищата никога не се шегува. Бляновете му са лекокрили, тайнствени и странни. Веднъж той накара една черна дупка да сънува, че е блестяща звезда. Една трънка само спеше, защото в съня си се виждаше като коледен венец. А едно плюшено зайче въобще престана да се събужда, защото непрекъснато сънуваше, че е живо.
Той е Принц на сънищата. И в неговата страна бездомното момиченце става принцеса. Гладният гощава приятелите си, а човешките битки отведнъж секват.
Защото Принцът на сънищата също сънува.

НЕЩОТО В ТЪМНОТО. ИСТОРИЯ В ЧЕРНО И БЯЛО
Откъс от повест

Имаше един хълм, който искаше да е настръхнал черен котарак. Хълмът извиваше гръб и съскаше на кладенеца отсреща.
– Много е весело! – мислеше си хълмът и съскаше отново.
Но съседното селце май не беше съгласно с него. Защото съседното село се плашеше лесно. И не смееше дори да свети с лампите по дървените си стълбове, през дългите тъмни нощи. Селото стоеше на тъмно и се свиваше в смесения магазин и кафенето си. И не му беше никак, ама никак весело. А хълмът вадеше храстите с най-острите бодли. Храстите се присламчваха, присламчваха и деряха площадчето на селото. А кой би искал смесения магазин и кафенето му да са целите надрани от остри храсти. Хълмът бе толкова ужасен, че един ден селото си събра къщичките, смесения магазин и кафенето и просто се премести другаде. Хълмът се сниши от учудване. В началото реши, че се радва. После разбра простата истина: Беше сам! Нямаше на кого да съска. Нямаше на кого да вади острите си храсти. Нямаше пред кого да се преструва, че е настръхнал, черен котарак… Хълмът захлипа с всичките си ронещи се листи и изведнъж оголя.
– Така ми се пада! – мислеше горчиво. – Така ми се пада, като не мога да се променя! Накрая заспа зимен сън. Хър-мър…
Събуди се чак напролет. И ето, че в един топъл юнски ден, между храстите вляво се разпъна палатка.
– Ей, какво е това? – стресна се хълмът.
После палатките станаха две, после три…
– Лелеее! Ето, че отново си имам село! – помисли си хълмът.
И нещо в него занапира да излезе навън. Храстите отново извадиха най-острите си бодли и задраскаха по платнените къщички.
– Защо ли веднага ми идва да вадя нокти? – запита се тревожно хълмът. – Нищичко ли не мога да променя? Ох, ще загубя и това село, знам си!
Хълмът въздъхна тежко. Точно тогава обаче чу най-голямата палатка да казва:
– Внимание! Трябва много да пазим острите храсти! Защото вече растат само на този хълм! Всички други хълмове са станали кротки и окосени… Само този хълм все още проявява своя котешки характер. А това е прекрасно! Важно е да го запазим, такъв какъвто е!
Хълмът не повярва на ушите си. Но палатките бяха съвсем сериозни. Хълмът най-после се усмихна и замърка… нали го искаха точно такъв, какъвто си беше: Същински настръхнал, черен котарак.

автор: ВЕСЕЛА ФЛАМБУРАРИ
Атина

За в-к „България СЕГА“
Снежана Галчева – Председател на Салон за
Българска култура и духовност – Чикаго

  1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

Поканете свои приятели, познати и роднини да се присъединят също!
Споделете тези групи на Вашите фейсбук стени!

2. Харесайте нашата основна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here