CDC: След 26ти януари се забранява пътуване до САЩ със самолет без негативен к19 тест

13ти януари 2021 – Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) издаде заповед за всички, които пристигат в САЩ със самолет. Целта е намаляване на разпространението на вируса SARS-CoV-2 и неговите щамове (някои, от които са много по-заразни) в момент когато се предприемат мерки за ваксиниране на населението.
CDC изискват от пътниците да си направят тест преди заминаване за САЩ. CDC препоръчват също нов тест 3-5 дни след кацането, а също и 7 дневен престой вкъщи след пристигането в САЩ. Всички пътници трябва да предоставят документ от лаборатория (в писменна или електронна форма) за к-19 тест (направен до 3 дни преди заминаване) или документ, че са се възстановили от к-19 заразяване. Авиолинията трябва да получат документи от всички пасажери преди допускането им в самолета. Ако пътник не предостави документ или откаже да си направи тест, авиолинията ще откаже качване.

Посолството на РБ в САЩ разпространи
следната информация за заповедта на CDC:

“Изискването за представяне преди пътуване с въздушен транспорт до САЩ на отрицателен резултат от тест за COVID-19 или на документи, че пътникът го е преболедувал и се е възстановил, дава възможност на авиокомпаниите да приемат резултата от всеки вид тест за инфекциозно заболяване, одобрен от местните власти за откриване наличието на вируса SARS-CoV-2 (например PCR тест, NAA тест, антигенен тест и други).
Резултатът от теста следва да бъде отразен като “NEGATIVE”, “COVID-19 NOT DETECTED”, “SARS-CoV-2 RNA NOT DETECTED” или “SARS-CoV-2 ANTIGEN NOT DETECTED”.
Ако полетът до САЩ е директен, тестът трябва да бъде направен до 3 календарни дни преди него, а ако полетът е с едно или повече прекачвания, нито едно от които не е с повече от 24 часа престой и резервацията е единна, тестът трябва да бъде направен до 3 календарни дни преди първия полет.
Възстановяването след прекаран COVID-19 ще се доказва с едновременното представяне на два документа: 1.) положителен резултат от тест за инфекциозно заболяване, направен до 90 дни преди пътуването, отбелязан като “POSITIVE”, “COVID-19 DETECTED”, “SARS-CoV-2 RNA DETECTED” или “SARS-CoV-2 ANTIGEN DETECTED”, и 2.) подписано становище от лекар или медицинско заведение, с техните имена, адрес и телефонен номер, потвърждаващо, че конкретното лице е излекувано.
Резултатите от теста или документите за прекаран COVID-19 се представят на служителите на авиокомпанията на хартиен или електронен носител“.

“Тестовете не елиминират всички рискове. Но когато се съчетаят с определен период на домашен престой и ежедневни мерки, като: носене на маска и социално дистанциране, пътуването е по-безопасно и по-здравословно” поясни директорът на CDC др. Робърт Редфийлд.
Заповедта на CDC е подписана на 12ти януари и влиза в сила на 26ти януари 2021 година.

Атанас Ненов
в. “България СЕГА”
сн: PB

Присъединете се към нашите фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

Поканете свои приятели, познати и роднини да се присъединят също!
Споделете тези групи на Вашите фейсбук стени!

Харесайте нашата основна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here