Майк Пенс отказа да активира 25та поправка

12ти януари 2020 – Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс официално отказа да приложи 25та поправка, която предвижда отстраняване на президента поради невъзможност да изпълнява функциите си. В писмо до Ненси Пелоси – председател на Камарата на представителите в Конгреса, Пенс аргументира решението си: “Няма да участвам под натиск на долната камара на Конгреса в политически игри в толкова сериозен момент за нашата нация”. Вицепрезидентът използва думите на самата Пелоси като допълнителна аргументация “Преди няколко месеца Вие представихте законопроект по повод 25та поправка и пояснихте, че за да се установи, че президентът не може да изпълнява функциите трябва да се използват науката и фактите. Съгласен съм с Вас!”
Днес Камарата на представителите одобри резолюция (с 223 срещу 205 гласа), която призовава вицепрезидента да активира 25та поправка заедно с членове на кабинета.
Очевидно това няма да се случи, но Ненси Пелоси планира да стартира в сряда обсъждането за втори импийчмънт на президента Тръмп.

Над 200 конгресмени от демократичната партия подкрепят тази мярка. Поне четири републиканци са обявили публично, че ще гласуват за импийчмънт. Съдейки по резултатите от гласуването днес явно има достатъчно гласове за импийчмънт в Камарата на представителите. В Сената, обаче, са нужни 2/3 от всички гласове за да бъде остранен Тръмп. За разлика от първия импийчмънт, лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл подкрепи публично инициативата на демократите в долната камара. Според него ролята на Тръмп в щурма на Капитолия е достатъчно основание за негото остраняване чрез импийчмънт, който би помогнал също на републиканската партия да се разграничи от него.

По-рано днес Доналд Тръмп говорейки пред новата ограда с Мексико, направи следния коментар по повод усилията на Камарата на представителите за премахването му от властта предсрочно чрез вицепрезидента и неговия кабинет: “25та поправка е нулев риск за мен”. По повод новия импийчмънт Тръмп сподели: ” Това е продължение на най-големия “лов на вещици” в историята на САЩ и поражда огромен гняв, разделение и болка. Много хора не могат да разберат мащабите на тези негативни ефекти. Това е много опасно за страната, особенно в момент, когато социалният ред е много крехък.”

Отношенията между Тръмп и Пенс се изостриха след инцидента на 6ти януари, когато привърженици на президента нахлуха в сградата на Конгреса. Пет души починаха и бяха нанесени щети. Някои от бунтовниците апелираха за обесването на Майк Пенс, поради неговият отказ да осуети сертифицирането на електоралните гласове от Конгреса заради изборни измами. По конституция вицепрезидентът няма такива права, но независимо от това върху него бе оказан голям натиск от страна на Доналд Тръмп и неговите поддържници. Майк Пенс бе гневен след това поведение на Тръмп, към когото той е бил изключително лоялен през изминалите четири години. “Не очаквах такова отношение след всичко което съм направил за него” коментира Пенс пред човек от своя екип. В понеделник двамата се срещнаха и разговаряха за първи път в Белия Дом след щурма на 6ти януари. Според служител на администрацията на Тръмп разговорът е протекъл в добра атмосфера, като основният фокус е бил върху постиженията им през мандата, както и върху предстоящите задачи до инагурацията на новия президент.

Надя Минкова
в. “България СЕГА”
сн: ФБ Майк Пенс

Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

Поканете свои приятели, познати и роднини да се присъединят също!
Споделете тези групи на Вашите фейсбук стени!

Харесайте нашата основна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here