Конгресът на САЩ официално потвърди победата на Байдън

7ми януари 2020 – След кратко прекъсване заради нахлуване в Капитолия на привърженици на Доналд Тръмп, Конгресът на САЩ официално потвърди победата на Джо Байдън с 306 електорални гласа срещу 232.

Този процес обикновенно е протичал рутинно през годините, но този път се стигна до бунт породен от съмнения за изборни нередности в няколко щата, които бяха много важни за изборната победа като Пенсилвания, Аризона, Уискансин, Мичигън, Джорджия, Невада. В резултат на стълкновенията починаха 4ма протестиращи и бяха изпотрошени стъкла в сградата на Конгреса. За да се възстанови реда в столицата беше активирана националната гвардия и бе въведен комендантски час от 6 pm 6 am.
Вицепрезидентът Майк Пенс остро разкритикува действията на протестиращите и призова за строги наказания.

Социалните мрежи Facebook (24 часа), Twitter (12 часа) и Instagram (24 часа) временно блокираха профилите на Доналд Тръмп и премахнаха негови постове, които нарушават тяхната политика. Бунтът в Капитолия, подбуден от президента, стана повод за инициатива от страна на членове на кабинета на Тръмп, представители на долната и горната камара на Конгреса за активиране на 25та поправка, според която президентът може да бъде отстранен от власт, поради невъзможност да изпълнява своите функции. Бившият съветник на Тръмп по националната безопасност Джон Болтън предупреди, че подобно развитие на събитията може само да влоши ситуацията в страната.
Дните до инагурацията на Джо Байдън (20ти януари 2020) ще са критични за запазването на социалния ред в една силно поляризирана страна с много сериозни проблеми и предизвикателства в момент когато хората и малките бизнесите изнемогват след 9 месеца к-19 пандемия.
След тази победа демократите ще контролират три от четирите направления на властта – законодателна, изпълнителна и мейнстрийм медии (плюс техногигантите). Може би е въпрос на време да получат преимущество и във Върховния Съд, ако осъществят плановете си да увеличат броя на съдиите (pack the Supreme Court). Такава огромна концентрация на властта в ръцете на демократите, когато тяхното крайно ляво крило е супер активно, може да доведе до сериозни промени във вътрешната и външна политика на САЩ. Видни икономически експерти очакват спукването на поредица от балони и сериозна икономическа криза, която може да бъде съизмерима с тази през 1929 година или да се окаже още по-дълбока.
Голяма част от привържениците на Тръмп (над 74 милиона) смятат, че изборите са били нечестни и че с избирането на Джо Байдън печели “дълбоката държава”, Китай и обслужващите ги в продължение на няколко десетилетия корумпирани американски политици (така нареченото “блато” (“swamp”)) от двете основни партии, докато губещи са най-вече САЩ и средната й класа. Факт е че през последните години неравенството все повече се засилва в САЩ и средната класа непрекъснато ерозира.
Една от основните причини за това е корумпирането на всички направления на властта от страна на олигарсите, големите американски и транснационални корпорации.
Тази стабилна тенденция е реално път без изход и е само въпрос на време да се стигне до екзистенциален мащабен вътрешен конфликт.

Атанас Ненов
в. “България СЕГА”
сн: FB Joe Biden

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here