Демократите ще контролират и Сената

6ти януари 2020 – Демократите Рафаел Уорнок и Джон Ософ са новите сенатори от щата Джорджия, след вчерашния балотаж. Изборът на Уорнок е исторически, понеже той е първият чернокож сенатор в историята на щата. Така републиканците и демократите имат по 50 сенатора в горната камара на Конгреса, но при гласуванията бъдещата вицепрезидентка Камала Харис ще има правото, като председател на Сената, да накланя везните в полза на демократите.

Доналд Тръмп се осъмни в резултатите на балотажа и обяви, че изборната система в САЩ е по зле от тези в страните от Третия Свят.

След тази победа демократите ще контролират три от четирите направления на властта – законодателна, изпълнителна и мейнстрийм медии (плюс техногигантите). Може би е въпрос на време да получат преимущество и във Върховния Съд, ако осъществят плановете си да увеличат броя на съдиите. Такава концентрация на властта в полза на демократите когато тяхното крайно ляво крило е супер активно може да доведе до сериозни промени в САЩ, които се намират в изключително трудна ситуация с огромни проблеми натрупани през последните десетилетия. Очаква се спукването на поредица от балони и сериозна икономическа криза, която може да бъде съизмерима с тази през 1929 година или даже по-дълбока. В следващите дни и седмици предстои да видим дали преходът на тази огромна власт ще се осъществи традиционно по мирен начин.
Това, което се случи днес във Вашингтон не е добро начало. Привърженици на Тръмп нахлуха в сградите на Конгреса и изпочупиха прозорците.

Един от тях бе прострелян. Кметът на града Мюриел Баузър въведе полицейски час от 6 pm до 6am. Джо Байдън и Доналд Тръмп призоваха протестиращите да запазят мира и да се върнат по домовете си.

Президентът мобилизира националната гвардия, за да се овладее ситуацията в американската столица.

Надя Минкова
в. “България СЕГА”
сн: PB

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here