Костадин Везьов (Чикаго): “Очаквам първи места на неофициалното световно нумизматично първенство”

СМ: Кога емигрирахте в Чикаго?
КВ: Роден съм в Банско и от около 20 години живея в Чикаго.

СМ: От колко време се знимавате с нумизматика?
КВ: Още от малък започнах да събирам монети и ги подреждах по детски в една малка колекция. Нумизматиката (най-старото) хоби на света ме завладя още от тогава! Преди около 10 години реших да се занимавам по-професионално и започнах да изпращам монетите си за сертифициране в NGC. Там всяка монета се оценява от специалисти (грейдъри) по една скала от 1 до 70 и се запечатва със сериен номер в едни пластмасови кутийки.
В момента завършва класирането на NGC (неофициалното световно първенство на монетите, в което участват 17 000 нумизмати от цял свят) и очаквам да получа над 20 първи места в различните категории за българските ми монети…

СМ: Колко монети имате в своята лична колекция?
КВ: В личната ми колекция има над 1000 български монети (които съм показвал на три изложби в Чикаго) и около 500 американски еднодоларови монети, всички сертифицирани от NGC…. сега се опитвам да събера и всички 50 центови американски монети…

СМ: Наскоро съставихте каталог на българските книжни пари, който предизвика интереса на нашите сънародници в Чикаго. Какво включва той?
КВ: Това е второто издание на каталога ми за българските книжни пари сертифицирани от PMG. Бонистиката (събирането на банкноти) си ми е, като второ странично хоби. Преди три години издадохме съвместно с издателство ,,Лени-ан” Русе първия каталог. В него освен всички български банкноти, има и държавни ценни книжа и талони на Балкантурист и Кореком.Тези талони са били също редовни платежни средства в България и са включени в международните стандарти на Pick (Алберт Пик е немец, който преди години събира банкноти от цял свят и след това Дойче Банк му изкупува колекцията и го назначава на работа с мисия да ,,номерира” всички банкноти от цял свят). Във второто издание на каталога ми за Българските книжни пари, който излезе наскоро включих и много български облигации, с което на 347 страници се постарах да го направя още по-пълен и подробен.

СМ: Имаше желаещи да го закупят. Реално ли е това?
КВ: Има доста желаещи да закупят моя каталог както българи, така и чужденци! Мисля, че създавам един много добър продукт като подредба на банкнотите (монетите) и като описание. Това, че са в реални размери ги прави още по-привлекателни за читателите. Преди пет години, когато издадох моя първи каталог за българските монети търсех по-скоро художествената стойност на книгата. Тогава и интересът беше много голям, защото не беше правено не само в България, но и никаде в Европа или в света – колекционер да събере всички монети от РОДИНАТА си, да ги изпрати за сертифициране в NGC (PMG) и да издаде каталог. Около една-две години се чудех как да подредя монетите, за да бъдат интересни на тези, които разглеждат каталога. Сега вече горе-долу съм си изградил визия и мисля, че всеки мой нов каталог става по-интересен.

СМ: Колко Ваши каталози имате издадени?
КВ: Досега имам издадени три каталога за български монети, за американските еднодоларови монети и за българските банкноти (книжни парични средства). Сега се надявам до април месец да издам още един каталог, в който да включа всички американски 50 центови монети и всички български 50 стотинки и 50 Лева. Първите ми три каталога имат по няколко издания, защото подобрявам качеството на монетите в колекцията ми или включвам нови неща.

СМ: Коя е най-ценната монета в колекцията Ви?
КВ: Имам три български САНТИМ-а, които смятам за най-ценни в моята колекция от български монети (преди в България да се въведе лева и стотинката, като парична единица за първия финансов отчет на новосформираната ни Родина България е бил в Сантими, равен на Френския франк). От Американските ми монети бих отличил цялата гама на т.нар. ,,МОРГАН” Долар (1878-1904/1921), която имам с висока цифрова оценка.

СМ: Има ли монета, която мечтаете да притежавате?
КВ: Веднага отговарям – има…. това са българските два лева от 1916 година. Това е най-ценната и скъпа българска монета, която незнайно защо в състезанието на NGC може само да бъде показвана, но не и да носи точки за класирането!

СМ: Разкажете ни любопитни моменти от историята на парите.
КВ: Интересен момент от историята на парите е например горепосочената монета. Цялата емисия от 1916 година (50 стотинки, 1 лев и 2 лева) никога не влиза в употреба и затова са толкова скъпи. После са претопени и среброто от тях е използвано за други монети.

Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА”
сн: личен архив на Костадин Везьов

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here