Българският Чикаго започна оптимистично 2021 с карикатура

4ти януари 2020 – В Чикаго живеят доста български талантливи художници, които са представяли творбите си на много местни и международни изложби. Те са част от богатството на общността ни. Един от тях – Александър Петков ни изненада приятно като успя в една карикатура да изрази отношението на мнозинството наши сънародници в “Града на Ветровете” към току-що отминалите “необичайни” 12 месеца и надеждата им за новата 2021 година.

Кой е Александър Петков?

Завършва ССХУ “Д. Узунов” (випуск ‘88), специалност изящни изкуства и след това Великотърновски Университет “Св. Св. Кирил и Методий” (випуск ‘95), специалност графика.
Занимава се с илюстрации от 30 години. Илюстрирал е множество предимно детски книги и проекти насочени към детско-юношеската аудитория. Правил е илюстрации за поздравителни картички и настолни игри. Рисувал е сторибордс за 2 филма.

“Винаги съм се опитвал да покажа нещата през призмата на усмивката, хумора и положителното. Да увлека зрителя чрез закачка и игра. Мисля, че това е най-директния начин да достигнеш до детската публика и до най-чистото и детско място в душата на вече порасналите.” поясни Александър за в. “България СЕГА”.

“Предпочитам акварела като традиционен материал, като през последните 7 години работя дигитално, предимно в Procreate на iPad Pro.” допълни той.

Ето как Александър Петков коментира карикатурата си за 2020 vs. 2021:

“Реших, че трябва да посрещнем новата година с повече оптимизъм, без страх и с усмивка на лице и сърце, почти напук на всичко случило се в последната година и донякъде в памет на заминалите си ненавреме хора, поради пандемията.”

Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА”
сн: Александър Петков

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here