Втори к-19 чек ($600): Вече можете да проверите статуса онлайн

4ти януари 2020 – Сънародниците ни, които получиха първия държавен стимулиращ чек за $1200 помнят колко полезен бе този линк на IRS:

https://www.irs.gov/coronavirus/get-my-payment

Днес линкът отново работи, но понеже има голям интерес от страна на десетки милиони американци, може да отнеме по-дълго време докато успеете да го отворите.
Както и преди, на този URL адрес ще можете да проверите статуса на Вашето плащане. Вторият чек е за по-малка сума – $600 за тези, които имат годишен доход до $75000 (+ $600 за дете). Първите директни депозити за $600 бяха получени още миналия вторник, а обработката на книжните чекове започна миналата сряда.
На горния линк ще намерите, също, инфо как да получите първите $1200 (ако досега не сте ги получили, а се квалифицирате за тях) или сегашните $600, ако до момента не сте се регистрирали.
Парите за засегнатите хора и бизнеси от пандемията ($900 милиарда долара) са само част от общата сума по новия закон – $2.3 трилиона долара, които покриват държавнитe разходи до септември 2021 година.
Политическата борба преди изборите попречи за предприемането на тази така важна и необходима мярка. САЩ продължават със статистическите рекорди по заразени и починали от к-19 по време на втората вълна на пандемията. Над 35 % от американците нямат достатъчно средства да покрият своите базови разходи като: храна, наем, комунални услуги и т.н. Напрежението и натиска върху политиците нарастна до ниво, където те трябваше да направят компромиси в името на американската икономика, засегнатите бизнеси и хора.
Макар, че става въпрос за почти един трилион долара стимулиращи плащания, парите няма да стигнат за всички нуждаещи се и най-вече за щатите и градовете, които имат сериозен бюджетен дефицит във връзка със събитията по време на пандемията. Това касае също Илинойс и Чикаго. В новия помощен пакет е предвидена помощ за безработните ($300 на седмица), бизнесите ($284.4 милиарда), училищата и колежите ($82 милиарда), здравните работници, пощите, наемателите ($25 милиарда, като се удължава мораториума по изгонванията до 31ви януари 2021 г.), които са пред изгонване, средства за разпространението на ваксините и к-19 тестове ($40 милиарда), $13 милиарда – купони за храна, както и $600 чек за тези, които се квалифицират.

Надя Минкова
в. “България СЕГА”
сн: PB

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here