К-19: Някои може да са получили $600 по сметките си още днес

29ти декември 2020 – Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че първите директни плащания по втория стимулиращ държавен пакет (който е вече официално одобрен) ще бъдат получени още днес.

Не е лоша идея да проверите банковата си сметка, ако сте получили първия стимулиращ чек за $1200 чрез директен депозит. Що се отнася до хартиените чекове по пощата, тяхната обработка според Мнучин, ще започне от утре. По-късно тази седмица можете да проверите статуса на директното Ви плащане онлайн на URL адрес: http://IRS.gov/GetMyPayment.

Този линк бе много полезен и удобен при плащанията по Cares Act (The Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security Act).
По искане на президента Тръмп долната Камара на Конгреса одобри законопроект за увеличаването на директните плащания от $600 до $2000. Одобряването на новата сума реално зависи само от Сената. Идеята има широка подкрепа от известни икономисти, Федералния Резерв, демократите в Конгреса, редица републиканци, Джо Байдън, както и от самия Доналд Тръмп.

Сенатът одобри втория държавен помощен пакет (5593 страници) за $900 милиарда долара с 92 срещу 6 гласа, след като вече бе одобрен и от Камарата на Представителите с 359 на 53 гласа. Конгресмените имаха по-малко от 24 часа, за да прочетат законопроекта, което реално доведе до гласуване “на доверие”. С подписа на президента Доналд Тръмп се формализира окончателното одобрение на тази дългоочаквана кризисна мярка. Преди да постави подписа си Тръмп разкритикува новия закон с две основни претенции:

• Да се увеличи сумата на директните плащания от $600 до $2000
• Да се премахнат излишните суми включени в пакета за 2.3 трилиона долара

Засега се предприемат мерки само по едно от исканията на президента за увеличаване на сумата по директните плащания.
Най-големият противник срещу тази държавна мярка в Сената е Ранд Пол, който заяви още преди официалното одобрение на втория помощен пакет:

“Ако безвъзмездното раздаване на пари е решението…ако парите растат по дърветата, защо да не раздадем повече? Защо да не ги раздаваме постоянно? Защо се ограничаваме с $600 на човек? Защо не $1000?”

Парите за засегнатите хора и бизнеси от пандемията ($900 милиарда долара) са само част от общата сума по новия закон – $2.3 трилиона долара, които покриват държавнитe разходи до септември 2021 година.
Политическата борба преди изборите попречи за предприемането на тази така важна и необходима мярка. САЩ продължават със статистическите рекорди по заразени и починали от к-19 по време на втората вълна на пандемията. Над 35 % от американците нямат достатъчно средства да покрият своите базови разходи като: храна, наем, комунални услуги и т.н. Напрежението и натиска върху политиците нарастна до ниво, където те трябваше да направят компромиси в името на американската икономика, засегнатите бизнеси и хора.
Макар, че става въпрос за почти един трилион долара, парите няма да стигнат за всички нуждаещи се и най-вече за щатите и градовете, които имат сериозен бюджетен дефицит във връзка със събитията по време на пандемията. Това касае също Илинойс и Чикаго. В новия помощен пакет е предвидена помощ за безработните ($300 на седмица), бизнесите ($284.4 милиарда), училищата и колежите ($82 милиарда), здравните работници, пощите, наемателите ($25 милиарда, като се удължава мораториума по изгонванията до 31ви януари 2021 г.), които са пред изгонване, средства за разпространението на ваксините и к-19 тестове ($40 милиарда), $13 милиарда – купони за храна, както и $600 чек за тези, които се квалифицират.

Надя Минкова
в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here