Чикаго: създадоха се нови организации с нестопанска цел през 2020

21ви декември 2020 – Българската общност в Чикаго е не само най-голямата сред другите такива в САЩ, но и една от най-динамично развиващите се етнически общности в Чикаго и неговите предградия през последните 20 години. Нашите сънародници са предимно предприемачи. Имаме хиляди успешни частни бизнеси в най-различни области, като активността в транспортната индустрия е най-голяма.
През последните 3-4 години се вдигна нивото и на бизнесите с нестопанска цел. Пример в това отношение е Малко Българско Училище, които успяха да съберат рекордни дарения от наши сънародници в Чикаго (предимно хора с бизнеси, чиито деца учат в училището). Благодарение на тези средства и финансовата подкрепа на голям български транспортен бизнес в Чикаго бе закупена и нова сграда в северозападното предградие на Чикаго – Des Plaines. Формалният повод за закупуването бе преместването на едно от училищата в групата на МБУ, но новото здание реално работи изключително под името център “Малката България”. Неотдавна МБУ изградиха паркинг към новата им сграда (това бе условие при закупуването) за удобство на посетителите. Към тази нова дейност на МБУ се присъединиха други организации с нестопанска цел като волейболна академия, фолклорен ансамбъл “Вереа”, детска футболна школа “Легион”, български художници и т.н. Към центъра на МБУ бе създадена преди година и “Асоциация на Българските Професионалисти”. Тя бе учредена в началото на 2020 от Михаела Колев, Тихомир Цанев, Светослав Костов, Николай Тончев, Чавдар Ангелов и Любомир Крулев. Ето как определят смисъла на своята дейност: “Мисията ни е да създадем място и мрежа от контакти; да срещнем колеги и да развием потенциал; да подпомогнем и насочим в професия
Другите български центрове в Чикаго също се развиват динамично – Център “Българика” и център “Магура”. Продължава да съществува и Първият Български Център, който бе създаден през 1998 с директор Татяна Димитрова. Той изигра важна роля по време на най-голямата вълна от български имигранти в Чикаго. В непосредствена близост до него се намираше и старата сграда на БПЦ “Света София”. Отсечката на Irving Park Rd. до Първия Български Център бе преименувана на Honorary Aleko Konstantinov Way. Главната заслуга бе на Иван Анчев – бившият генерален консул на РБ в Чикаго. В началото на 2020 бе създадена и асоциация на полицаите от български произход “Bulgarian American Police Association”( BAPA). Често се постват снимки във фейсбук на американски полицаи от български произход в различни части на САЩ. BAPA участват, също, в обществени събития. Пандемията оказа негативно влияние върху много бизнеси на българи в Чикаго, включително и на организациите с идеална цел. Това бе причината, център “Магура” и център “Българика” да се обърнат към българската общност с молба за помощ, за да може да покрият свои базови разходи.
Макар по манталитет българите да са по-склонни към индивидуални бизнеси, през последните години в Чикаго се забелязва повишена активност при организации с идеална цел. С добра координация между тях би могло да се постигнат още по-големи успехи, които да катализират развитието на общността ни.
От екипа на вестника пожелаваме на всички наши сънародници в Чикаго да бъдат здрави, успешни и да развиват своите визии за благото както на техните организации/бизнеси, така и на българската общност в Чикаго.

Атанас Ненов
в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here