Breaking News: К-19: Има споразумение в Конгреса за нов помощен пакет и втори чек за $600

20ти декември 2020 – Както вече съобщихме, редица сенатори (измежду, които бе и Дик Дърбин от Илинойс) призоваха Конгреса за одобряване на втори помощен пакет преди Коледа.

Политическата борба преди изборите попречи за предприемането на тази така важна и необходима мярка. САЩ продължават със статистическите рекорди по заразени и починали от к-19 по време на втората вълна на пандемията. Над 35 % от американците нямат достатъчно средства да покрият своите базови разходи като: храна, наем, комунални услуги и т.н. Напрежението и натиска върху политиците нарастна до ниво, където те трябваше да направят компромиси в името на американската икономика, засегнатите бизнеси и хора.

Доналд Тръмп вчера оказа натиск по традиционния за него начин, чрез twitter:

Макар, че става въпрос за почти един трилион долара, парите няма да стигнат за всички нуждаещи се и най-вече за щатите и градовете, които имат сериозен бюджетен дефицит във връзка със събитията по време на пандемията. Това касае също Илинойс и Чикаго. В новия помощен пакет е предвидена помощ за безработните ($300 на седмица), бизнесите ($300 милиарда), училищата, здравните работници, пощите, наемателите, които са пред изгонване, средства за разпространението на ваксините срещу к-19, както и $600 чек за тези, които се квалифицират.
Днес се очаква гласуване в Камарата на Представителите, а в понеделник в Сената.
Това ще е първата сериозна държавна мярка след CARES Act, когато бе оказана к-19 помощ в размер на $1.8 трилиона, $600 на седмица за безработните и $1200 индивидуален чек.

Надя Минкова
в. “България СЕГА”
сн: PB

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here