Електоралният Колеж формализира победата на Байдън в изборите, но…

14ти декември 2020 – Електоралният Колеж потвърди победата на Джо Байдън в президентските избори с 306 гласа срещу 232 за Тръмп. Бил и Хилари Клинтън бяха сред 29та електори на Ню Йорк, които гласуваха за Байдън и Харис. За представителя на демократическата партия гласуваха над 7 милиона повече американци, отколкото за сегашния президент на САЩ. След гласуването на Електоралния Колеж Джо Байдън отново призова нацията за обединение. “Време е да “обърнем страницата” на изборите” апелира той, като сподели мнението си, че изборният процес е бил “честен, свободен и справедлив”.

Точно обратната е позицията на Тръмп. Вече 6 седмици неговият екип от правни експерти оспорва изборните резултати като незаконни. Засега усилията им не се увенчават с успех включително и “големия” съдебен процес подаден от генералния прокурор на Тексас директно във Върховния Съд на САЩ (ВС на САЩ отказа да се произнесе по това дело). Независимо от формализирането на резултатите от изборите, Доналд Тръмп няма намерение да признае своята загуба и ще продължи да използва всички правни варианти за евентуална промяна на победителя в президентските избори в негова полза.
Тръмп отново заяви в twitter, че изборите са фалшифицирани и че победата е “открадната” от него:

Днес, той обяви официално, че генeралният прокурор на САЩ Уилям Бар напуска поста си преди Коледа. Това са случва малко след официалното заявление на Бар, че няма доказателства за мащабни злоупотреби на президентските избори, които биха могли да променят победителя.

Един от лидерите на правния екип на Тръмп Руди Джулиани сподели в twitter шокираща инфо, че губернаторът на Джорджия Брайън Кемп щял да обяви военно положение, докато електорите на щата не променят гласовете си, поради фалшифицирането на изборите.

Бившият съветник по национална сигурност – генерал Майкъл Флин (който бе помилван от Тръмп преди малко повече от две седмици) посъветва американския президент да обяви военно положение в страната и да проведе нови честни избори.

Новите промени, които Тръмп направи в Пентагона, назначавайки свои лоялни хора също подсказват, че неговият щаб може би имат още един вариант, в случай, че другите се провалят.
Това, което се случва тази година е безпрецедентно и е ясно, че Джо Байдън (подобно на Тръмп през 2016) ще работи (ако официално встъпи в длъжност) в трудна обстановка на партизанщина, силна поляризация и липса на толерантност както в основните направления на властта, така и в американското общество.
Продължава атаката и срещу сина му Хънтър Байдън и семейство Байдън заради подозренията за евентуална корупция, пране на пари и други нередности. Не е изключено да бъде назначен Специален Разследващ Прокурор по този случай (който беше “заглушен” от властите, мейнстрийм медиите и техногигантите преди изборите).

Надя Минкова
в. “България СЕГА”
сн: PB

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here