В съдебен иск на Федералната Търговска Комисия на САЩ се настоява за преструктуриране на Фейсбук

9ти декември 2020Федералната Търговска Комисия на САЩ (FTC) подаде съдебен иск във федералния съд във Вашингтон, в който се казва, че “Фейсбук са поддържали монопол чрез изкупуване на компании, които са били техни потенциални конкуренти”. FTC настояват федералният съд да изиска продаването на активите на Instagram и WhatsApp, за да може те да станат независими бизнеси.

Така наречените технологични гиганти, измежду които е и Фейсбук, станаха едни от най-големите компании в света с доминиращо влияние върху милиони потребители при незначителен държавен надзор.

Главните прокурори от десетки щати планират свои съдебни искове срещу Фейсбук по повод огромното им влияние в интернет и потенциалните опасности от това.
Според изявление на Фейсбук те разглеждат съдебния иск и ще имат скоро повече коментари, но засега напомнят че Федералната Търговска Комисия на САЩ сами са одобрили купуването на Instagram и WhatsApp и че подобна контра мярка ще окаже негативно влияние върху бизнесите и хората, които разчитат на продуктите на компанията ежедневно”.
Марк Зъкърбърг, създателят на Фейсбук, коментира пред свои служители, че ако държавата изиска преструктуриране на компанията, това ще бъде успешно оспорено в съда.
Миналата година Фейсбук заплати рекордните 5 милиарда долара, за да прекрати разследване на FTC относно политиката им за поверителност на данните.
Тръмп както и други високопоставени републиканци настояха след изборите тази година за отмяна на Клауза 230, която защитава технологичните гиганти от редица потенциални правни атаки.

Една от причините бе реакцията на техногигантите по повод скандалната новина за лаптопа на Хънтър Байдън, в който според реубликанците се е съдържала информация и доказателства за корупция на семейство Байдън.

Според републиканския сенатор от Тексас Тед Круз техногигантите са оперирали като “издатели” , а не като компании които предлагат интерактивни компютърни услуги, защото са предприели действия по блокиране на разпространението на тази новина, която е имала важно значение за изхода на президентските избори.

Атанас Ненов
в. “България СЕГА”
сн: PB

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here