Избори 2020: Тексас внесе иск във Върховния съд срещу Джорджия, Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин

8ми декември 2020 – Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън внесе иск директно във Върховния съд (ВС) срещу 4ри щатa, които бяха спечелени от Байдън – Джорджия, Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин. След трите номинации на Тръмп (една непосредствено преди изборите), консервативните съдии във ВС на САЩ имат мнозинство с 6 срещу 3 гласа. Според съдебния иск промените, които тези щати са направили са незаконни. Кен Пакстън уточнява, че Джорджия, Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин са използвали пандемията като оправдание за противоконституционни промени в техните изборни закони, като при това са заобиколили своите законодателни органи.
Върховният съд не е задължен да разгледа случая. Това е един от последните правни ходове на поддържниците на Тръмп целящ да промени резултатите от изборите в полза на сегашния президент. Предизборният щаб на Тръмп подадоха искове във всеки един от тези щати по повод изборни нередности, но досега усилията им не постигнаха целта.
Кен Пакстън настоява Върховния Съд на САЩ да анулира гласовете на електорите от четирите щата (62 гласа), тъй като са нарушени “Клаузата на Електорите” и “14-та Поправка на Конституцията на САЩ”.
В съдебния иск се изисква и отлагане на крайния срок за избор на нов президент от електорите, който е 14ти декември 2020 година.
Спорове между различни щати попадат в юрисдикцията на Върховния Съд и не може да се разглеждат от съдилища от по-ниска инстанция.
Макар че Джорджия, Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин вече сертифицираха техните изборни резултати в полза на Байдън, адвокатите на Тръмп продължават своята правна борба на местно ниво (включително съдебно дело от миналата седмица в Уисконсин).
Съдията-демократ Марк Елиас, който има много опит в съдебни дела по повод избори, направи следния коментар за съдебния иск на Главният Прокурор на Тексас:

• Не, не съм обезпокоен
• Не, това няма да успее
• Нямам представа

Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here