Павел Вълнев: “Нужни са години, за да се мине от „ВВВ“ в категория „АА“. Всичко останало е „Пунта Мара!“

29ти ноември 2020 – По време на националните протести против правителството на Бойко Борисов и политическата корупция, премиерът работеше усилено и обикаляше строителни обекти по цялата страна (Това може би бе и една от причините да се зарази с covid19). Той “развърза кесията” и раздаде пари на български производители, пенсионери и други нуждаещи се през трудния период на пандемията. Предвид наближаващите избори тези мерки имат двоен ефект, тъй като получателите на помощните средства са благодарни както на премиера, така и на неговата партия. ББ определи тежката обстановка в страната и още по-трудното време, което предстои, като основна причина да не подаде оставка. На няколко пъти той посочи рейтинга на България (според “Standard & Poor’s”) като едно от доказателствата за успеха в неговата “спасителна” мисия.

Това е последния му коментар:

“Международната рейтингова агенция “Standard & Poor’s” потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB/A-2’ със стабилна перспектива. Според световните експерти от агенцията ние сме една от държавите с най-ниските темпове на намаляване на брутния вътрешен продукт. Заедно със запазената външна конкурентоспособност ще можем бързо да се върнем към ускорено нарастване на БВП.
От “Standard & Poor’s” отчитат още, че бюджетният дефицит ще остане умерен през настоящата и следващата година. Агенцията изтъква и голямото значение за българската икономика и фискална стабилност от включването на българския лев във Валутния механизъм II. Очаква се бързо възстановяване на българската икономика след пандемията, без поява на дисбаланси във външния и финансовия сектор през следващите две години. Заедно с доклада на Moody’s oтпреди близо 2 месеца, това е поредната добра оценка на престижна международна агенция за страната ни, което показва, че мерките предприети от правителството са в правилна посока и дават резултати. Не ние, а световните експерти опровергават тезите на нашите противници за фалит на държавата. Успяваме да поддържаме икономиката и финансите, въпреки пандемията, която тормози цял свят.”

Павел Вълнев, който е успешен предприемач в Чикаго и наскоро се включи в политическия проект ПП „Републиканци за България“ има друго мнение за рейтинга на страната ни.
Ето какво коментира по темата заместник председателят на новата партия:

“Истината за рейтинга на България и любимата фраза на Премиера – „Пунта Мара“:
Министър-председателят не престава да използва рейтингите на страната, присъдени й от водещите в света рейтингови агенции, като положителна себеоценка в задочна дискусия с опонентите си.
Специфичният професионален опит на министър-председателя е сериозна пречка за вникване в методологията на рейтинговите агенции. Това не е нещо ново, като се има предвид и склонността на премиера към повърхностно разглеждане на икономическите проблеми на страната. Сериозна тревога буди обаче фактът, че министър-председателят прави не само спорни, но и неверни изявления, често – в присъствието на министъра на финансите.
Пример за това е последното действие на рейтинговата агенции S&P Global Ratings от 27 ноември 2020. На този ден рейтинговата агенция потвърди перспективата за развитието на рейтинга на България от позитивна на стабилна. Американската агенция за кредитен рейтинг S&P Global Ratings (преди това Standard & Poor’s) потвърди дългосрочните и краткосрочните кредитни рейтинги на България в чуждестранна и местна валута на ниво „BBB / A-2“ още през май. Преразглеждането бе свързано с очакванията за значително влошаване на икономическия растеж в България, както и в други държави през 2020 г., в резултат на приетите мерки за ограничаване на пандемията Covid-19. С оглед същественото свиване на макроикономическите дисбаланси в страната, S&P Global Ratings очаква българската икономика да се възстанови през 2021 година.
Историята помни изключително любопитен факт: На 26 октомври 2006 г. Standard & Poor’s е присвоил на България рейтинг BBB+, който е с една степен по-висок от сегашния. Това дава основание да се направи извода, че икономическото състояние на страната по време на Тройната коалиция е било по-добро от сегашното? Лесно разбираемо е защо този факт се премълчава от „дежурните икономисти“, а може би той им е просто непознат.
Влошаването на перспективата не може да бъде повод за неописуема радост, преливаща в негативни квалификации на политическите опоненти, а за тревога. Но, както много често се случва, особено през последните години, желаното се приема за реално, а реалното е много по-различно.
Тази поредна „изцепка“ на министър-председателя обаче е добър повод да се каже истината за раздуваната история с рейтинга на страната. Нито един от дежурните анализатори не си направи труда да сравни рейтинга на България с рейтингите на другите бивши социалистически страни и на основата на практиката на рейтинговите агенции, да даде експертна оценка, колко години ще бъдат необходими, за да се „настигнат“ те.
Според S&P Global Ratings:
– Рейтингът на Естония, Словения и Чехия е AA-.
– Рейтингът на Латвия, Литва и Словакия A+.
– Рейтингът на Полша е А-.
– Рейтингът на България и Румъния е ВВВ.
Тук коментарите са излишни. Ето обясненията на Агенцията за различните рейтингови категории:
AA – Задължение с рейтинг „AA“ се различава от най-високата оценка само в малка степен. Капацитетът на длъжника да изпълни своите финансови ангажименти по задължението е много силен.
A – Задължение с оценка „A“ е малко по-податливо на неблагоприятните последици от промените в обстоятелствата и икономическите условия, отколкото задълженията в категориите с по-висок рейтинг. Капацитетът на длъжника обаче да изпълни своите финансови ангажименти по задължението е все още силен.
BBB – Задължение с рейтинг „BBB“ показва адекватни параметри на защита. Обаче неблагоприятните икономически условия или променящите се обстоятелства е по-вероятно да отслабят способността на длъжника да изпълни своите финансови ангажименти по задължението.
По-високите рейтинги на повечето бивши социалистически страни показват горчивата истина за пропилените възможности за изграждане на силно, конкурентоспособно национално стопанство в България.
Самозалъгването е демобилизиращо.
Всеки, който професионално се е занимавал с рейтинги, може да потвърди, че трябва да минат години, докато една страна премине от категория „ВВВ“ в категория „АА“. Всичко останало е „Пунта Мара!“”

Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА”
сн: FB ПП „Републиканци за България“ & Boyko Borissov

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here