Covid 19: Почина световноизвестният оперен певец Камен Чанев

26ти ноември 2020 – Новината бе съобщена от БНР, позвовавайки се на източник от Радио Стара Загора. Той бе в болница след заразяване с коронавирус.
Камен Чанев е най-успешният български тенор с международна кариера. Той беше солист на Националната опера и балет и на Пражката опера, Чехия. Изявявал се в основния теноров репертоар на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ.
В едно от последните интервюта за БНР тенорът споделя, че най-истинската публика е българската:
„Българската, тя усеща, когато дадеш от себе си, когато наистина музицираш тя го усеща, докато, например, в Германия може да си изпял невероятно арията си, да си направил страхотна фраза, да си изиграл всичко… и публиката реагира накрая на операта. Много трудно се пее пред такава публика. Докато в България е удоволствие да пееш”.

Камен Чанев е роден през 1964 г., завършва Френската гимназия в родния си град Сливен, а след това Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София.
Специализира в Рим, в Академията на Борис Христов. Работил е с Александрина Милчева, Гена Димитрова, Леоне Маджера (пианистът на Лучано Павароти). Лауреат е на конкурса „Йоси Бьорлинг“, Швеция.

През 1992 г. започва работа в Софийската опера. След пет сезона се мести в Прага, където пее в продължение на две години. Изявява се в основния теноров репертоар – освен в България и на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ. Има престижни ангажименти на сцените на Виенската Щатсопера (в ролите на Де Грийо от „Манон Леско“ и на Пинкертон от „Мадам Бътерфлай“) и на Арена Ди Верона (Калаф от „Турандот“).
От 2016 г. е в трупата на Държавна опера – Стара Загора.

bnr.bg
сн: wikipedia.org: By Toska7 – Own work, CC BY-SA 4.0

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here