Найстина Ли е Необходима Противогрипната Ваксина?

Използването на маски и социалното дистанциране забавиха разпространението както на ковид-19, така и на други микроби. Независимо от това грипът е все още често срещана заплаха, но заплаха срущу която можем да се борим чрез ваксина. Защо тази година противогрипната ваксина е особенно важна?
▪ За да намали вероятността от заразяване с грип и ковид-19 едновременно, което потенциално може да доведе до по-тежко състояние на пациента, отколкото ако той е заразен само от една от инфекциите
▪ Избягването на грип намалява необходимостта от ходене до клиниката и излагане на ковид-19
▪ Хоспитализирането поради грип увеличава вероятността от излагане на ковид-19 и намаляване на наличните медикаменти в болницата
▪ Ако се заразите с грип и сте се ваксинирали, ваксината намалява вероятни усложнения
▪ Когато по-млади хора се ваксинират против грип, това намалява разпространението на грип при възрастното поколение

Когато направите нещо за други хора, като например да се ваксинирате против грип, за да предпазите тези около вас, това е акт на уважение. Авторите на Новия Завет ни насърчават да обичаме ближните си, да сме тактични към тяхната ситуация и чувства, и да се грижим за тях. Първото Послание на Йоан е изпълнено с инструкции да обичаме тези около нас. В Посланието до Римляните 12:10 Свети Павел ни заръчва, “Обичайте се един друг сърдечно като братя, стремете се всеки да окаже по-голяма почит към другите!” За повече информация, отностно Божията помощ, която е на разположение на всеки, който я поиска, проверете нашата страница www.helpinghandsbulgaria.net
Съществуват две осносвни противогрипни ваксини, тривалентна, която има два грипни протеина А и един протеин B, и тетравалентна, която има по два протеина от всеки вид. Около 25% от случаите са грип тип В. Този вид е по-лек вид грип, но около 40% от тип В са причинени от щам, който не е включен в тривалентната ваксина.
Противогрипните ваксини са или живи, което означава, че вирусът съдържащ се в тях е отслабен, или инактивирани. Живата ваксина може да предизвика грип, ако човекът има отслабнала имунна система. Обикновено се прилага по интраназален път, и ако имате настинка или хрема, предизвикана от алергии, трябва да се въздържите от ваксинация докато оздравеете. Този тип ваксина е за хора от 2 до 49 годишна възраст, не може да се дава при някои деца, хора с определени хронични болести или на бременни жени. Тази ваксина може да предизвика хрема, запушване на носа, главоболие и болки в гърлото.
Инактивираният вид противогрипна ваксина се прилага инжекционно в мускула на рамото. Може да се даде на всеки над 6-месечна възраст, но не е препоръчително всеки да я вземе. При 2/3 от хората се наблюдава болки в рамото след ваксинеране.
Деца на възраст между 6 месеца и 8 години се нуждаят от втора доза след 4 или повече семици, ако това им е първата противогрипна ваксина. При хората над 65 годишна възраст или тези, които приемат статини за намаляване на холестерола им се препоръчва да вземат тетравалентната ваксина, която съдържа по-високи нива на протеините, тъй като реакцията им към инактивната ваксина, която притежава нормална защитна сила, не е достатъчно силна за тях. Тази статия не е предназначена да замести съветът на личния ви лекър.

www.helpinghandsbulgaria.net

Клауза за непоемане на отговорност: Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист . Информацията тук не е предназначена за решаването на конкретни индивидуални казуси! С конкретни случаи се обърнете към лекар (медицинско лице).

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here