K19: Бум на “високоефективни” ваксини след изборите

19ти ноември 2020 – Дни след 3ти ноември 2020 американският фармацевтичен гигант Pfizer и германската компания Biontech обявиха, че ще поискат лицензиране на своята ваксина срещу к19 и че резултатите са показали над 90% ефективност. Зад Biontech стои турското семейство от учени – Угур Шахин и Йозлем Тюречи, които живеят и работят в Германия. Те обмислят разработването на ваксина още през януари, когато имаше малко информация за новия вирус. Около 43500 доброволци са участвали в клиничните изпитания. Ефективността на новата ваксина надмина очакванията на учените. Невероятна е й скоростта на нейното разработване, както и планираните срокове за одобрение и дистрибуция. Обикновено този процес отнема 8-15 години.

“Тази зима ще е тежка и нашата ваксина няма да окаже съществено влияние” пояснява Шахин. “За да имаме нормална зима през 2021 е нужна масова имунизация” коментира германският учен. Целта на Biontech е да се разпространят 300 милиони дози до април 2021, за да започне да се чувства ефекта на ваксината в световната статистика.
Водещият експерт по инфекциозни болести в Съединените щати доктор Антъни Фаучи бе предпазливо оптимистичен “Ваксините могат да помогнат за да преодолеем пандемията, но едва ли ще се справим напълно с този вирус. Най-вероятно той ще остане завинаги сред нас и ще трябва да го контролираме и да сме предпазливи”.
Директорът на Световната здравна организация (СЗО) – Тедрос Гебрейесус обяви, че за да се сложи край на пандемията не е достатъчно да има само ваксина и че трябва да се прилагат всички други необходими мерки.
Освен предпазване от заболяване, генералният директор и съучредител на „BioNTech“ – Угур Шахин очаква да се намали темпът на заразяване с около 50%.
Pfizer и Biontech трябва да доставят 100 милиони дози за американското правителство съгласно договор за почти 2 милиарда долара, като американската държава има опция да поръча допълнително още 500 милиона дози.
В понеделник конкурентът на Pfizer и Biontech – Moderna Inc MRNA, обяви, че тяхната ваксина е показала 94.5% ефективност (участвали са около 30 000 доброволци). И двете нови ваксини се изработват по нова технология “synthetic messenger RNA”. Ваксината на Pfizer и Biontech се съхранява при много по-ниска температура (-94 F) от тази на Moderna, което създава допълнителни предизвикателства за нейното разпространение.
Според директора на Департамента по обществено здраве на Илинойс – д-р Нгози Езике, ако FDA ги одобри бързо, можем да очакваме в Илинойс ваксината на Pfizer и Biontech в края на декември, а тази на Moderna в началото на януари 2021 година. Първите дози ще бъдат за медицински служители, пациенти в старчески домове, хората от първата линия на борбата срещу коронавируса и други специални категории. Масовите имунизации се очакват през пролетта или лятото на следващата година.
Според анкета в една от фейсбук групите (в Чикаго) на вестника нашите сънародници са още скептично настроени относно евентуална имунизация срещу к19. Само около 12% заявиха, че са готови да предприемат тази стъпка.

Надя Минкова
в. “България СЕГА”
сн: pb

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here