СИМЕОН БОТЕВ И НЕГОВАТА КНИГА “ПРЕСЛЕДВАНЕТО ИЛИ СЕДЕМТЕ ДНИ НА ДЕРВИША“

Симеон Ботев е роден през 1968 г. в Пловдив, но живее и работи в гр. Пещера. Завършил е средното си образование в Габрово, а висше през 1994 г. в Пловдив. Пише проза от 2001 г. Има интерес към историята, религиите, геополитиката и окултното познание. Ето какво казва Симеон Ботев за себе си:

„Обичам планината… Защото е като живота – ту красива, ту страховита, но никой не се отказва да я посещава, само заради трудностите! При поход, често умът се освобождава от оковите, избистря мислите си, схваща кристално ясно нещата! Всяка
история, вкарана в рамката на природна картина, ще изглежда красива! Там няма фалш, или следваш пътеката, или тръгваш по скалите! Дори Яворов има любима поляна в Пирин, днес наречена на него, оттам е съзерцавал света.”

Приключенският роман “Преследването или седемте дни на дервиша” е първата книга на Симеон. В нея авторът е поставил темата за прошката, неочакваните обстоятелства в живота, смъртта… Един баща търси изоставената си на младини дъщеря, за да ѝ поиска прошка, когато научава, че внучката му е отвлечена от разбойници, за да бъде продадена като робиня. Принудени от обстоятелствата, баща и дъщеря се съюзяват и тръгват да я спасяват. Преследването в планината ще ги срещне в поредица от премеждия с неочаквани съюзници и врагове и неусетно ще ги сближи. Но дали смъртта ще ги подмине?
Написана увлекателно и изпълнена с много напрежение и драматични обрати, книгата връща на българския читател един малко познат и неразвит в българската словесност литературен жанр – жанра на приключенския роман.
Ето какво споделя още Симеон Ботев:

„Винаги съм искал да напиша книга…
И дойде моментът нескромно да се похваля, ТЯ БЕШЕ ИЗДАДЕНА! За което благодаря на ИК „Жанет-45“, на госпожа Божана Апостолова и екипа ѝ, както и на Йордан Велчев – редактор. Ако обичате приключенията, планината Пирин, мирис на барут; ако се питате какво може да се е случило в Банско през лятото на 1875 година, то четивото вероятно ще Ви заинтригува. Беше ми омръзнало да слушам какви кротки хорица са били българите в навечерието на Априлското въстание. И реших да опиша този интересен период по красивите и диви наши планини, населявани тогава с разбойници и диви зверове, където царували още по-диви нрави; а куршума и ятагана често са били използвани от всички, кръстосвали земите ни: от българи (православни, протестанти и мюсюлмани), турци и юруци, власи и каракачани, албанци и цигани…“

Нека да пожелаем книгата да достигне до повече читатели и тя да намери всеки един, който иска да отгърне и да надникне малко във времето назад. На автора честито и в очакване на нови вълнуващи „преследвания“ през полето на историята.

Снежана Галчева
за в-к „България СЕГА“

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here